Kürdistan referandumunu destekleyen Türkmen vekile Türkiye'ye giriş yasağı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Parlamentosu'nun Sekreteri olan Türkmen vekil Muna Kahveci, kendisine Türkiye'ye geliş yasağı getirildiğini söyledi. Kahveci, bağımsızlık referandumunu desteklediği için böyle bir karar alındığını söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde faaliyet gösteren Türkmen Reform Partisi Başkan Yardımcısı ve Kürdistan Parlamentosu Sekreteri Muna Kahveci’nin, Kürdistan’da 2017'de düzenlenen bağımsızlık referandumuna destek verdiği gerekçesiyle Türkiye’ye girişine yasak getirildiği belirtiliyor. Kahveci "Referandum Yüksek Konseyi üyesi olduğum gerekçesiyle Türkiye’ye girişimiz yasaklandı” derken, Kürdistan parlamentosu da iddiayı doğruladı.

Rudaw'a konuşan Kahveci, "Türkmen kimliğimle gurur duyuyorum aynı zamanda Kürdistanlı olmak da benim için bir gurur verici. Kürdistan Parlamentosunda Türkmenleri temsil eden bir milletvekiliyim. Referandum Yüksek Konseyi üyesi olduğum gerekçesiyle Türkiye’ye girişimiz yasaklandı” dedi.

'AİLECEK YASAKLI OLDUĞUMUZ SÖYLENDİ'

Kahveci, "Türkiye Cumhuriyeti’ne seyahat etmek amaçlı vize başvurusunda bulunduk. Pasaportlarımız bize vizesiz teslim edildi. Bunu üzerinde gerekçesini merak edip başvurumuz neden olumsuz sonuçlandı diye ilgili kuruma sorduk. Bana 'Ailece Türkiye’ye girişiniz yasaklı' diye cevap verdiler" ifadelerini kullandı.

'BAZI TÜRKMENLER HAKKIMDA TÜRKİYE'YE YANLIŞ BİLGİ VERDİ'

'Bazı Türkmen tarafların [kendisi ile ilgili] asılsız ve çarptırılmış bilgiyi Türkiye kurumlarıyla paylaştıklarını' savunan Kahveci, "Kürdistan siyasi sahasında sadece kendilerini görmek isteyen bazı Türkmen kesimler bizimle ilgili yalan yanlış haber ve bilgiler paylaşıyorlar" diye konuştu.

'TÜRKMEN OLARAK KÜRDİSTANLI KİMLİĞİMLE GURUR DUYUYORUM'

Kahveci, "Bu tarz girişimlerin demokrasiye ve birlikte yaşam ilkeleri ile bağdaşmadığını ifade etmek istiyorum. Ben Kürdistan bayrağını bütün etnik grupların bayrağı olduğunu inanıyorum bir Türkmen olarak Kürdistanlı kimliğimle gurur duyuyorum" dedi.

Türkmen vekil, son seçimlerde parlamentoya girmesi ve "Kahveci Türkmenleri temsil etmiyor" iddialarına ilişkin, "Ben Türkmenlerin temsilcisi olarak seçildim ve parlamentoya girdim. Türkmen temsilcisi olarak 59 evet oyuyla Parlamento Sekreteri olarak seçildim. Bazı taraflar sadece kendilerini Türkmen olarak muhatap alınmasından dolayı bu tarz asılsız bilgiler paylaşıyorlar" diye konuştu.

KÜRDİSTAN PARLAMENTOSU: REFFERANDUMA DESTEĞİ İLE İLGİLİ

Türkmen Reform Partisi Başkanı Kahveci’nin Türkiye’ye giriş yasağı kararına ilişkin Kürdistan Parlamento Başkanlığı da yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "Kürdistan Parlamentosu Sekreteri Muna Kahveci’nin Türkiye’ye giriş yasağı kararı, gerçekleştirilen Referandum zamanlaması ve Referandum Yüksek Konseyi üyesi olmasıyla ilgilidir" ifadelerine yer verildi. (Rudaw)