Fransa'dan IŞİD'ci vatandaşlarının idamına itiraz

Fransa, IŞİD üyesi olmakla suçlanan dört vatandaşına Irak'ta idam cezası verilmesine itiraz etti. 'İdam cezasına ilkesel olarak karşı çıktıklarını' belirten Fransa Dışişleri Bakanlığı, 'gerekli adımları atacaklarını' açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa, IŞİD üyesi oldukları gerekçesiyle Irak'ta idam cezasına çarptırılan dört vatandaşının idam edilmemesi için 'gerekli adımları atacağını' açıkladı. Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Fransa ilkesel olarak idam cezasına her zaman ve her yerde karşıdır" ifadeleri kullandı.

Irak'ta bir mahkeme dün üç, bugün de bir Fransız vatandaşını idama mahkum etmişti. Paris'ten yapılan açıklamada ise bu kişilerin beklenen temyiz girişimi öncesinde yasal temsil hakkına sahip olmaları için konsolosluk yardımı aldığı belirtildi. Bununla birlikte açıklamada, 'Fransa'nın Irak kurumlarının egemenliğine saygı duyduğu' da vurgulandı.

Özellikle Suriye'de Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) yakaladıkları olmak üzere, yüzlerce yabancı IŞİD mahkumunun nasıl yargılanıp cezalandırılacağı tartışma konusu. SDG'nin Haseke'de kurduğu kamplardaki yabancı IŞİD mensuplarının vatandaşı oldukları ülkelerde yargılanması çağrısı henüz karşılık bulmuş değil. Nitekim Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, şubat ayında Irak'a gönderilen ve üçü bugün idam cezası alan mahkumların durumları ile ilgili soruları yanıtsız bırakmış, Irak mahkemelerinin egemen olduğunu söylemekle yetinmişti.

Fransa, bugüne dek bu kişilerin yakalandıkları ülkelerde yargılanmaları gerektiğini belirterek, idam cezası ihtimaline rağmen vatandaşlarını kendi topraklarında yargılamayı reddetmişti.

Irak'ta bugüne dek IŞİD militanı olduğu belirtilen yüzlerce yabancı ülke vatandaşını yargıladı ve aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu birçoğuna idam cezası verdi. Ancak bu cezalar infaz edilmedi.

İnsan hakları örgütleri, Irak'taki bu yargılama süreçlerine 'itirafların birçoğunun işkence ile alındığı' gerekçesiyle karşı çıkıyor. Son olarak Hollanda, IŞİD mensupları için uluslararası bir mahkeme kurulması konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nezdinde öneride bulunmuştu. (Dış Haberler)

Etiketler Irak IŞİD Fransa