'Ailesi IŞİD'li olan 188 çocuğu Türkiye'ye iade ettik'
Irak, ailesi IŞİD üyesi olan 188 çocuğu Türkiye'ye iade ettiğini açıkladı. Çocukların, iki ülkenin yetkilileri ve UNICEF temsilcilerinin yanında iade edildiği belirtildi.
DUVAR - Irak ve Suriye'de yakalanıp hangi koşullarda yargılanacakları tartışma konusu olan IŞİD mensupları ve aileleri hakkında yeni bir gelişme yaşandı. Iraklı yargıç Abdül Sattar Birqdar, ailelerinin IŞİD üyesi olduğundan şüphelenilen 188 Türk çocuğun Türkiye'ye iade edildiğini açıkladı.
Yargıç, çocukların bir Irak Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'nden bir temsilci ve aralarında BM çocuk örgütü UNICEF'in de bulunduğu uluslararası kurumların temsilcilerinin nezaretinde, Bağdat Havalimanı'nda bugün iade edildiğini söyledi.
Birqdar Reuters ajansına açıklamasında, "Terör dosyalarından ve yabancı şüphelilerden sorumlu merkezi soruşturmalar mahkemesi, Türk tarafına Irak'ta IŞİD teröristleri tarafından geride bırakılmış 188 çocuğu verdi" dedi.
Bazılarının reşit olmuş ve sınırı yasadışı yollardan geçme suçlamasıyla aldıkları cezaları tamamlamış olduğu belirtilen çocukların buradaki ailelerine ne zaman ve nasıl teslim edileceği bilinmiyor.
Açıklamanın, Türkiye'nin Irak topraklarında harekât düzenlediği bir sırada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih'le görüşmesinin ardından yapılması dikkat çekti.
YAKALANAN IŞİD'CİLERE NE OLACAK?
Özellikle Suriye'de Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) yakaladıkları olmak üzere, Irak ve Suriye'de tutulan yüzlerce yabancı IŞİD militanının nasıl yargılanıp cezalandırılacağı bir süredir uluslararası bir tartışma konusuna dönüştü. SDG'nin Haseke'de kurduğu kamplardaki yabancı IŞİD mensuplarının vatandaşı oldukları ülkelerde yargılanması çağrısı henüz karşılık bulmuş değil.
Irak'ta ise bugüne dek IŞİD militanı olduğu belirtilen çok sayıda yabancı ülke vatandaşı yargılandı ve aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu birçoğuna idam cezası verildi. Ancak bu cezalar infaz edilmedi.
HOLLANDA BM MAHKEMESİ ÖNERDİ
İnsan hakları örgütleri, Irak'taki bu yargılama süreçlerine 'itirafların birçoğunun işkence ile alındığı' gerekçesiyle karşı çıkıyor. Son olarak Hollanda, IŞİD mensupları için uluslararası bir mahkeme kurulması konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nezdinde öneride bulunmuştu. (Dış Haberler)