ABD: Umman Körfezi'nde iki tankere saldırıldı

Umman Körfezi'nde iki petrol gemisine saldırı düzenlendiği iddia ediliyor. ABD ve Uluslararası Bağımsız Tanker Sahipleri Birliği, tankerlere saldırı olduğunu iddia ederken İran resmi makamları saldırı iddialarını yalandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Umman Körfezi'nde seyir halindeki ham petrol yüklü iki büyük tankere saldırı gerçekleştirildiği iddia edildi. Bölgesel yayın kuruluşları, Front Altair ve Kokuka Courageous adlı gemilerde patlamalar meydana geldiğini ve yangın çıktığını aktardı. Gemilerin işletmecileri, iki geminin toplam 44 mürettebatının da güvenli bir şekilde tahliye edildiğini söyledi.

Fransız haber ajansı AFP'ye göre Katar'dan demir alan Marshall Adaları bandıralı gemiden 23 mürettebat, yangının ardından suya atladı ve bir İran donanması kurtarma gemisi tarafından kurtarıldı. Panama bandıralı ve Singapur'dan Suudi Arabistan'a gitmekte olan diğer gemiden suya atlayan 21 kişinin de aynı şekilde kurtarıldığı bildiriliyor.

İran, "kaza" sonrası mürettebatı kurtarıldığını açıklarken, gemilerin saldırı sonucu batırıldığını yalanladı.

TORPİDOYLA VURULDU İDDİASI

Front Altair gemisini kiralayan Tayvan devlet petrol rafinerisi CPC Corp'un sözcüsü Wu I-fang, 75 bin ton petrol taşıyan geminin torpidoyla vurulduğundan şüphelendiklerini açıkladı. ABD Donanması ise Umman Körfezi'nde iki petrol tankerinin saldırıya uğradığını açıkladı.

SALDIRI İDDİASI

Uluslararası Bağımsız Tanker Sahipleri Birliği (INTERTANKO), Ortadoğu'da iki tankere saldırı gerçekleştirildiğini gemilerin ve mürettabatın güvenliği konusunda endişe duyduklarını açıkladı.

INTERTANKO, Umman Körfezi'ninde "iki tanker saldırının" ardından bölgede "diğer gemilerin de artık güvende olmadığını" söyledi. Olay sonrası petrol fiyatlarının yüzde 4 arttığını da belirtildi.

RUSYA: İRAN'I SUÇLAMAK İÇİN ACELE ETMEYİN

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov yaptığı açıklamada, "Umman Körfezi'ndeki saldırıları İran'ın düzenlediği konusunda acele karar verilmemesi konusunda" uyardı. Ryabkov, ayrıca bu olayın "Tahran'la gerilimi körüklememek için kullanılmaması gerektiğini" de ifade etti.

İRAN'DAN İLK AÇIKLAMA

İran resmi ajansı IRNA, Hürmüz Boğazı yakınlarındaki iki tankerde görev yapan 44 personelin İran bayraklı gemiler ve İranlı yetkililer tarafından kurtarıldığını açıkladı.

RUHANİ'DEN AÇIKLAMA

İran Cumhurbaşkanı Ruhani devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Körfez'deki güvenliğinin İran için yüksek öneme sahip olduğunu söyledi.

AYNI BÖLGEDE İKİNCİ OLAY

12 Mayıs'ta BAE'nin Fuceyre emirliğinde dört tankerde patlamalar meydana gelmişti. Olayda ikisi Suudi Arabistan, birisi Norveç, birisi de BAE bandıralıydı. (Kaynak: BBC Türkçe, Reuters)