Putin: Önceliğimiz İdlib'i teröristlerden temizlemek

Türkiye ile Rusya arasındaki İdlib gerilimi sürüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye ile sağlanan çatışmasızlık mutabakatının sekteye uğradığı ve dün tarafların çelişkili açıklamalarına sebep olan saldırının ardından, "Şu anda birincil görev, Suriye'de geriye kalan terörist yuvalarının, hepsinden önce de İdlib'dekilerin tamamıyla yok edilmesini sağlamak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de 'başta İdlib bölgesi olmak üzere varlığını koruyan terörist yuvalarının yok edilmesi gerektiğini' söyleyip bunun 'birincil görevleri' olduğunu belirtti. Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) toplantısının düzenlendiği Bişkek'te konuşan Putin, Suriye'deki duruma ilişkin olarak "Şu anda birincil görev, Suriye'de geriye kalan terörist yuvalarının, hepsinden önce de İdlib'dekilerin tamamıyla yok edilmesini sağlamak" dedi.

Putin, 'Rusya'nın yardımı ile Suriye'deki militanların büyük ölçüde yıkıma uğratıldığını' belirtip, ülkenin büyük kısmının kontrolünün yeniden Şam'a geçtiğine dikkat çekti. Rus lider uluslararası topluma da, Suriye'ye yönelik insani yardımların miktarını artırma ve bu ülkenin ekonomik olarak yeniden yapılanmasına yardımcı olma çağrısı yaptı.

İDLİB'DE DÜN NE OLDU?

Putin'in açıklamaları, Türkiye ile Rusya arasında dün İdlib'de yaşanan gerilimin ardından geliyor. Rusya ordusu önceki gece İdlib'de Türkiye ile ateşkes sağlandığını duyurmuş ancak dün sabah saatlerde Türkiye'ye ait bir gözlem noktasına düzenlenen saldırıda üç askerin hafif yaralandığı açıklanmıştı. Ankara'dan yapılan açıklamalarda saldırının 'rejim kontrolündeki bölgeden' düzenlendiği belirtilmiş ve Rusya'dan 'Suriye ordusuna saldırıları durdurması için baskı yapmasının istendiği, yoksa gerekenin yapılacağı' belirtilmiş.

Rusya ise söz konusu saldırının Rus hava kuvvetleri tarafından, Türkiye'nin İdlib'deki gözlem noktalarından birisine saldıran El Nusra müttefiki militanlara karşı, Ankara'nın isteği ve verdiği koordinatlar doğrultusunda düzenlendiğini açıklamıştı. Türkiye ise akşam saatlerinde bu açıklamayı yalanlamıştı.

İDLİB NEDEN ÖNEMLİ?

Suriye-Türkiye sınırındaki İdlib konusunda, geçen eylül ayında Türkiye ile Rusya arasında bir anlaşma imzalanmıştı. Anlaşma, Suriye ordusunun vilayeti silahlı isyancılardan almak için topyekûn operasyon düzenlememesi karşılığı bir çatışmasızlık bölgesi oluşturulmasını ve isyancıların ağır silahları ile bu bölgenin dışına çekilmesini öngörüyordu. Bu yolla, İdlib'de yaşayan binlerce sivilin korunması ve Türkiye'ye mülteci akınının engellenmesi öngörülüyordu. Anlaşmada Rusya Suriye ordusunun saldırı düzenlememesi için, Türkiye de silahlı isyancıların çekilmesi için garantör oluyordu.

Ancak Suriye ordusunun operasyonları askıya alması sonrasında isyancılar verilen mühlet çerçevesinde çekilmedi; bu arada vilayet yılbaşında Heyet Tahrir el Şam'ın (eski El Nusra) kontrolüne geçti. Son haftalarda ise taraflar arasındaki çatışmalar yeniden başladı. Hava saldırılarına da yeniden başlayan Rusya ve Suriye ateşkesi isyancıların bozduğuna dikkat çekiyordu. (Sputnik, DIŞ HABERLER)

Rusya: İdlib'de koordinatları Türkiye verdi, Rus uçakları vurduRusya: İdlib'de koordinatları Türkiye verdi, Rus uçakları vurdu

Türkiye'den Rusya'ya İdlib yalanlamasıTürkiye'den Rusya'ya İdlib yalanlaması

Etiketler Suriye Rusya İdlib