Golan'da 'Trump Tepeleri'
İsrail, 1967'den bu yana işgal altında tutup bu yıl ilhak ettiği Golan Tepeleri'nde bir yerleşkeye 'Trump Tepeleri' adını verdi. Suriye'ye ait olan bölgedeki 'açılışı', ekimde bir kez daha erken seçime girecek İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu yaptı.
DUVAR - İsrail, Suriye'ye ait olan ancak Amerikan yönetiminin yeşil ışık yakması sonucu tek taraflı olarak ilhak ettiği Golan Tepeleri’nde Şam'ın tepkisini çekecek bir adım attı. İsrail hükümeti, Golan Tepeleri'ne 12 kilometre mesafedeki Beruchim bölgesindeki bir yerleşkenin adını 'Trump Tepeleri' koydu. Söz konusu bölgede İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun da katıldığı bir tören düzenlenirken, yeni inşaatın henüz başlamayacağı belirtiliyor.
İsrail, Golan Tepeleri'ni 1967 yılında işgal etmiş; Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına rağmen de bugüne dek bölgeden çekilmemişti. Netanyahu hükümeti ise nisandaki erken seçim öncesinde Golan Tepeleri'ni ilhak etmiş; BM kararlarına aykırı olan bu karar sadece Suriye'den değil tüm dünyadan tepki çekmişti.
İsrail'in son adımı ise Netanyahu'nun, nisandaki seçimleri kazanmasına rağmen hükümet kuracak çoğunluğu sağlayamaması sonucu ekimde tekrar erken seçim kararı alınması öncesinde geldi. Beruchim'de düzenlenen özel bir kabine toplantısında konuşan Netanyahu, "Trump İsrail'in büyük bir dostu" dedi. Netanyahu, İbranice ve İngilizce olarak 'Trump Tepeleri' tabelasını açıp, 'Trump'ın açık gerçeği tanımayan ikiyüzlülüğün maskesini düşürdüğünü' savundu. Trump da Twitter'dan paylaştığı mesajda Netanyahu ve İsrail devletine teşekkür etti.
GOLAN TEPELERİ NEDEN ÖNEMLİ?
Golan Tepeleri, Suriye’nin başkenti Şam’ın 60 kilometre güneybatısında bulunan, 1200 kilometrekarelik bir plato. Suriye’ye yukarıdan bakan bölge, stratejik önem taşıyor.
İsrail, Suriye devletine ait olan bölgeyi 1967 savaşında işgal etmişti. Suriye ordusunun 1973’te bölgeyi geri alma girişimi başarısız olmuştu. Golan Tepeleri’nin ‘İsrail işgali’ altında olduğu tespitinin yer aldığı bir dizi BM kararı bulunurken, İsrail’in bölgeyi 1981’de tek taraflı olarak ilhak etme kararı bugüne dek Amerikan yönetimlerince de reddedilmişti. BM Güvenlik Konseyi’nin 242 sayılı kararı ise İsrail’e Golan Tepeleri’nden çekilme çağrısı yapıyor, İsrail askerlerinin buradaki varlığını ‘işgal’ olarak niteliyor.
Suriye ile İsrail, Golan’daki işgal nedeniyle şu an için resmen savaş halinde sayılıyor. Golan Tepeleri’ndeki BM Barış Gücü ise iç savaş sırasında bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.
Trump ise dün, işgal altındaki Doğu Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanımasının ardından tartışmalı bir adım daha atarak Golan Tepeleri’ni de ‘İsrail toprağı’ olarak tanıma sinyali verdi. Trump Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bölgenin istikrarı ile İsrail devleti için stratejik ve güvenlik açısından kritik öneme sahip Golan Tepeleri’nde İsrail egemenliğini ABD’nin 52 yıl sonra tamamen tanımasının vakti geldi” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)