Yunanistan basını: Erdoğan'ın en büyük yenilgisi

Yunan basınında İstanbul'da dün gerçekleştirilen seçimlerin Türkiye siyasi atmosferinde neden olacağı gelişmeler önemli bir gündem oluşturdu. Yapılan yorumlar arasında, AK Parti iktidarının aldığı seçim sonuçlarının kuruluşundan itibaren aldığı "en büyük yenilgi" değerlendirmesi öne çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Dün İstanbul'da gerçekleştirilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin tekrarı ve sonucu komşu Yunanistan'da büyük yankıya neden oldu. Yunanistan medyası seçim sonuçlarını yakından takip ederken, Atina'da uzmanlar Türkiye'nin önemli tarihi ve siyasi gelişmelerle karşı karşıya olduğu görüşünü öne çıkarıyor.

Türkiye'yi yakından takip eden Yunanistanlı uzmanlar, 23 Haziran seçimlerinin artçı sarsıntılarının Türkiye'de ve bölgede yakın dönemde hissedilmeye başlanacağı üzerinde duruyor.

Türkiye'de çok önemli siyasi gelişmelerin önünü açan seçimler ve iktidardaki Ak Parti'nin tarihi mağlubiyeti bir yandan da bölgedeki gelişmelerin seyrini etkileyebilir.

"KURULUŞ SÜRECİNDEN BERİ ERDOĞAN'IN EN BÜYÜK YENİLGİSİ'

İstanbul seçimlerinin sonuçlarını mercek altına alan Yunanistan medyası ve uzmanlar bir nokta üzerinde görüş birliğine varıyor. Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Adalet ve Kalkınma Partisi kuruluş sürecinden bugüne dek en büyük yenilgisini dün akşam itibari ile tattı.

Binali Yıldırım'ın büyük bir oy farkı ile seçimi kaybetmesinin aslında Erdoğan'ın hesabına yazılan bir seçim hezimeti olduğu vurgusunda bulunan, liberal sağ çizgideki Kathimerini, Türkiye'nin güçlü bir siyasi aktör olan Erdoğan'ın beklemediği bir anda çok büyük bir yenilgi ile karşı karşıya kaldığı görüşünü öne çıkarıyor. Bu gelişme bölge genelinde önemli gelişmelerin önünü açabilir.

YENİ PARTİ GELİYOR: TÜRKİYE SAYFA DEĞİŞTİRDİ

Kathimerini'nin Kıbrıs baskısı ise seçim sonuçlarını Kıbrıs'a "Türkiye sayfa değiştirdi" manşeti ile yansıtıyor. Seçim sonuçlarının iktidar partisini bölünmenin eşiğine getirdiği görüşünü öne çıkaran gazete, başta Abdullah Gül olmak üzere birçok eski AK Partili kurmayın yeni bir siyasi oluşum için düğmeye bastığı bilgisini geçiyor.

Kathimerini Kıbrıs ayrıca, dünkü seçimler özelinde Kürt oylarının oynadığı role de temas ediyor. Kürt oylarının Ekrem İmamoğlu'nun zaferinde belirleyici bir hüviyete büründüğü uyarısında bulunan gazete, Türkiye'nin nihai demokratikleşmesinin demokrasi güçleri ile Kürtler arasında kurulacak olan köprülere ve işbirliğine bağlı olduğu yorumunda bulunuyor.

HÜKÜMET DEĞİŞİKLİĞİ KAPIDA 

Komşu ülkedeki Türkiye eksenli son yorumlara göre önümüzdeki günlerde Ankara kabine değişikliğini gündemine alacak. Bu konuya temas eden, sol çizgideki Efimerida ton Sintakton olası kabine değişikliğinin hükümetin dış politikasını da etkileyebileceğini öne sürüyor.

Efimerida ton Sintakton, erken cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin de olasılıklar dahilinde olduğunu vurgularken, an itibari ile Recep Tayyip Erdoğan-Devlet Bahçeli ikilisinin bu olasılığa sıcak bakmadığına işaret ediyor.

Merkez çizgideki bir başka gazete, Ethnos da ilerleyen haftalarda kabine revizyonunun Türkiye'nin gündemine geleceği öngörüsünde bulunuyor. Bu bağlamda, Atina'daki son bilgiler Ekonomi ve Dışişleri'nde değişikliklere gidilebileceğini gösterirken, Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın koltuğunu koruması bekleniyor. Ethnos'a göre kabine değişikliği ile eş zamanlı olarak Ak Parti liderliğinde de önemli değişiklikler gündeme gelecek.

DOĞU AKDENİZ'DE TÜRKİYE'NİN TUTUMU SERTLEŞİYOR 

İstanbul seçimlerini analiz ederken, Ethnos seçim sonuçlarının Doğu Akdeniz ve Türk-Yunan ilişkilerine yönelik etkisini de irdeliyor.

Gazete şunları vurguluyor: "Erdoğan hükümetinin Doğu Akdeniz ile ilgili çizgisi çok önceden belirlendi. İstanbul yenilgisi sonrasında tekrardan dizayn edilmesi beklenmiyor. Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin tutumunun sertleştiği bilinen bir gerçek. Çünkü bu konu ile beraber, Kıbrıs'ın terk edilmemesi ve enerji politikalarının takviye edilmesi Türkiye tarafından "hayati bir mesele" olarak algılanıyor.