Almanlar sessizce soruyor: Merkel neden titriyor?
Özel hayat hassasiyeti nedeniyle liderlerin sağlık durumunun pek gündeme getirilmediği Almanya'da, Başbakan Angela Merkel'in 10 gün içerisinde iki kez canlı yayında titrerken görüntülenmesi şaşkınlık yarattı. Alman basını Merkel'in rahatsızlığının ne olduğunu temkinli bir dille sorgularken, Berlin'deki kafe ve barlarda çeşitli dedikoduların dolaştığı belirtiliyor.
DUVAR - Almanya, Başbakan Angela Merkel'in iki hafta içinde ikinci defa kamuoyu önünde titrerken görüntülenmesini tartışıyor. Almanların özel hayat hassasiyeti nedeniyle medya kuruluşları haberlerinde temkinli davransa da, başbakanın sağlık durumunun siyasi bir mesele sayılmasından hareketle hükümetten ayrıntılı bir açıklama beklentisi de artıyor.
'SUSUZ KALDI' AÇIKLAMASI TATMİN ETMEDİ
2005'ten bu yana Almanya Başbakanı olan Merkel, uzun çalışma saatleri, geç saatlere kadar süren müzakerelere bizzat katılması ve 'çelik gibi sinirleri' ile tanınıyor. Dolayısıyla, kontrolsüz titremeleri çok sayıda Alman arasında büyük şaşkınlık yarattı. Önümüzdeki hafta 65 yaşını dolduracak olan Merkel'in ofisinden yapılan "Susuz kaldı" açıklaması, çeşitli spekülasyonlar eşliğinde Alman kamuoyunda 'temkinli' bir tartışma başlatmış durumda.
'LİDERLERİN SAĞLIĞI SİYASİ BİR MESELE'
Haberi sadece Bild gazetesi birinci sayfasına taşısa da, çok sayıda köşe yazarı daha ayrıntılı bir izahat beklentisini dile getirdi. Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinin üst düzey editörlerinden Berthold Kohler, "Akbabalar şimdiden internette turluyor, Merkel'in fiziksel olarak da sona yaklaşmasından mutlular. Merkel onların tiz seslerini görmezden gelebilir" dese de, bir liderin sağlık durumunu sorgulamanın meşru olduğunu ve sözcüsünün yaptığı açıklamanın artık yetersiz göründüğünü belirtti.
'KAFELER VE BARLARDA DEDİKODULAR DOLAŞIYOR'
BBC'nin Berlin temsilcisi Jenny Hill de, Berlin'deKİ kafe ve barlarda çeşitli dedikoduların dolaştığına dikkat çekti. BBC'ye isim vermeden konuşan bir siyasetçi, Merkel'in sağlığı açısından ciddi bir sorun olmasının 'kendisi, partisi ve ülke için felaket anlamına geleceği' yorumu yaptı.
'BAŞBAKAN HERHANGİ BİR BİREY DEĞİL'
RTL kanalının sunucularından Jutta Bielig de, Merkel'in sağlık sorunlarını kendine saklamasının kulağa hoş geldiğini söyleyip "Ama mesele o kadar basit değil" çıkışı yaptı. Bielig, "Başbakan diğer herhangi bir bireyden farklı. Onun sağlığı siyasi bir mesele" dedi.
DOKTORLAR PARKİNSON İDDİASINA İHTİMAL VERMEDİ
Alman medyasına konuşan doktorlar ise Parkinson iddiasını ciddiye almadıklarını, titremelerin susuzluk veya bir tür enfeksiyon tarafından tetiklenmiş olabileceğini söyledi.
Almanya'da siyasetçilerin sağlık durumlarına ilişkin ayrıntıların medyada yer bulması kültürel olarak mahremiyet ihlali sayılıyor. Nazi ve Sovyet istihbaratının özel hayat ihlaline ilişkin travmanın hafızalardan silinmediği ülkede, siyasetçilerin sağlığı nadiren haberleştiriliyor.
NE OLMUŞTU?
Merkel geçtiğimiz hafta Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’yi Berlin'de karşıladığı sırada, iki gün önce de Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile bir basın toplantısında titrerken görüntülenmişti. İki olaydan sonra da Almanya Başbakanı'nın susuz kalması nedeniyle titrediği ve kısa sürede iyileştiği belirtilmişti. Merkel son olaydan sonra parlamentoda bir oturuma katılmış ve ardından G-20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Japonya'ya hareket etmişti.
Merkel, dördüncü döneminin son bulacağı 2021 yılında siyaseti bırakma kararını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)