Tayland'ın yeni sembolü: İnsana sarılan yavru dugong Marium!

Tayland, tek başına yüzerken bulunan beş aylık dugongu konuşuyor. Marium ismi verilen dugong insanlarla kurduğu ilişki ile 'ülkenin sevgilisi' olarak anılmaya başlandı. Tayland devleti, Marium'un her hareketini internetten canlı yayınlama kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Elden süt içiyor, yakınından geçen kanolara şirinlik yapıyor. Kendisini kucağa alan insanlara da sarılıyor...

Tayland, nisan ayında terk edilmiş halde bulunması sonrası 'elde büyüyen' ve kendi türüyle yaşamak yerine insanların peşinden ayrılmayan Marium isimli beş aylık dişi dugonga 'aşık oldu'. Öyle ki, 'ülkenin sevgilisi' olarak anılmaya başlanan Marium'un 'maceraları' internetten canlı yayınlanacak.

Bir deniz memelisi türü olan dugonglar, nesli tükenme tehlikesi altındaki hayvanlar arasında sayılıyor. Tayland sularında 200 dugongun yaşadığı sanılıyor. Üç metreye kadar büyüyebilen, ağırlıkları 500 kilograma kadar çıkan ve ortalama 70 yıl yaşayan bu canlılar, genellikle 18 aya kadar annelerinin yanından ayrılmıyor.

TEK BAŞINA YÜZERKEN BULUNDU

Ancak Marium nisan ayında, ülkenin güneyindeki bir plajda kendi başına yüzerken bulundu. Hayvan severler onu dugongların koloni halinde yaşadığı bir bölgeye bıraktı. Marium ısrarla yakınından geçen tekne ve kanolara yanaşıp dikkat çekmeye çalıştı. Uzmanlar Marium'un bir anne figürü aradığının farkına vardı ve ona süt vermeye başladı.

Marium'un, kurtarma ekibinden bir kişinin kucağında, ona sarılır halde görüldüğü görüntüler ise internette viral oldu. Bakımı için internetten başlatılan kampanya iki günde 1.7 milyon baht (yaklaşık 316 bin TL) topladı.

Şimdi hayranları, Marium'um her hareketini izleyebilecekleri canlı internet kanalının bir an evvel açılmasını bekliyor. Kanal, Tayland devletinin Deniz ve Kıyı Kaynakları Dairesi tarafından açılacak. Bu kurumun başkanı Jatuporn Burutpat, "Marium o kadar tatlı ki. Ülkenin sevgilisi haline geldi. Hayvanları koruma ve dugongların zor durumu konusunda farkındalık yaratıyor" diyor.

PLASTİK ELDİVENDEN SÜT EMİYOR

Bangkok'taki Chulalongkorn Üniversitesi'nden su hayvanları uzmanı Nantarika Chansue, Marium için "O bir bebek, o bir yetim ve nadir bulunan bir şey. Aç olduğunda bir parmağını ağzına götürüp emiyor" diyor. Nantarika, Marium'u beslemeye başladıklarında süt emmesi için yapay inek ve keçi memesi gibi birçok yol denediklerini ama yavrunun bunları reddettiğini anlatıyor. Marium sonuç olarak, plastik bir eldivenin bir parmağından süt emmeyi kabul etmiş.

Şimdi, Marium'un bakımının en az bir yıl insanlar tarafından karşılanması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Tayland dugong marium