Alan Turing 50 sterlinlik banknotların yeni yüzü olacak
İngiltere, 2. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın haberleşme sisteminin şifresini kırarak savaşın seyrini değiştiren fakat eşcinsel olduğu için hüküm giyen matematik dehası Alan Turing'in fotoğrafını yeni 50 sterlinlerde kullanacak. Yapay zekanın da mucidi sayılan Turing'in yer alacağı banknotlar 2021'de piyasaya sürülecek.
DUVAR - Bilgisayar teknolojisi ve yapay zekânın mucidi sayılan, 2. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın meşhur Enigma şifresini kıran ancak homofobik yasalar nedeniyle hüküm giyip intihara sürüklenen matematikçi Alan Turing'e İngiltere'deki 'iade-i itibar süreci' devam ediyor. Ülkede yeni basılacak olan 50 sterlinlik banknotların bir yüzünde Turing'in fotoğrafının yer alacağı açıklandı.
İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, bu kararı duyurduğu açıklamasında Turing'i 'sıradışı bir matematikçi' ve 'şu an omuzlarında bu kadar çok insanın yükseldiği bir dev' diye niteledi. Carney, "Bilgisayar bilimlerinin ve yapay zekanın babası, aynı zamanda bir savaş kahramanı olarak, Alan Turing'in katkıları çığır açıcıydı" dedi.
Yeni 50 sterlinlerin tasarımında, ikili (binary) kod ve Turing'in Enigma şifresini kırmak için yaptığı makine görülecek.
Almanya'nın 2. Dünya Savaşı'nda kullandığı şifreleme sistemini kıran Turing, savaşın seyrini değiştiren isimler arasında sayılıyor. Turing'in bu dönemdeki çabaları, 2014 yılında İngiliz oyuncu Benedict Cumberbatch'in başrol oynadığı The Imitation Game filmiyle beyaz perdeye taşınmıştı.
Turing bu görevin gizli tutulması nedeniyle bu başarısı için hayatta olduğu sürede onurlandırılmamıştı. Ünlü matematikçi savaştan sonra ise İngiltere'de 21 yaş üstü erkeklerin cinsel ilişki yaşamasını suç sayan yasa çerçevesinde kimyasal hadıma tabi tutulmuş, 41 yaşında olduğu 1954 yılında her gün yediği elmaya siyanür enjekte ederek kendi yaşamına son vermişti. Bununla birlikte, Turing'in intihar etmediği ve aslında öldürüldüğü iddiası da hiçbir zaman tam olarak çürütülmemişti.
İngiltere hükümeti 2009 yılında, Turing'e itibarının iade edilmesi için binlerce imzanın toplanması sonrasında, adalet sisteminin o dönemki tavrı nedeniyle Turing'den özür dilemişti. 2014 yılında ise Turing için Kraliyet affı çıkarılmıştı. (DIŞ HABERLER)