BBC, 'SDG kampında IŞİD selamı' haberi için özür diledi
BBC'nin Suriye'de SDG kamplarında çektiği belgesel İngiltere'de tartışma yarattı. Kampta tutulan kadınların tekbir getirmesi 'IŞİD selamı' olarak anlatılınca Müslümanlardan 'cahillik' tepkisi geldi. BBC özür dilemek zorunda kaldı.
DUVAR - İngiliz özerk yayın kuruluşu BBC, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) IŞİD'li mahkumları tuttuğu kampta tekbir getirenlerin 'IŞİD selamı verdiği'ni iddia edince özür dilemek zorunda kaldı. Tekbir ile IŞİD propagandasını karıştıran kurum, "Bu hata için özür dileriz" açıklaması yaptı.
Söz konusu hata, BBC'nin ünlü Panorama belgeselleri serisinin dün yayınlanan 'IŞİD Gelinleri ile Tanışın' başlıklı bölümünde yapıldı. SDG'nin yakalanan IŞİD'lileri tuttuğu kamplarda çekilen ve IŞİD'e katılmak için kendi ülkelerini terk etmiş kadınlarla söyleşilerin yer aldığı görüntülerde, ünlü sunucu Stacey Dooley, tekbir getiren kadınların 'IŞİD selamı' verdiğini söylüyordu.
'HEM MÜSLÜMANLAR HEM GAZETECİLER İÇİN AŞAĞILAYICI'
Bu durum, İslam karşıtı sosyal medya paylaşımlarını ifşa eden TellMamaUK isimli kuruluşun dikkatini çekti. TellMamaUK, "Böylesine temel ve önemli bir kavramı basit bir 'IŞİD selamı'na indirgemek son derece yanlış, cahilce ve zarar verici" açıklaması yaptı. BBC'nin ödüllü muhabirlerinden Anisa Subedar da, "Acaba Stacey Dooley biz Müslümanların her namaz kıldığımızda, Allah'ın bir ve tek olduğunu hatırlamak için tekbir getirdiğimizi biliyor mu?" tepkisini gösterdi. Subedar, "Kültürel hassasiyet gerektiren bu tarz haberler için gerçek gazetecileri kullanmazsanız olacağı budur. Burada yaşanan şey, Müslümanlar ve gazeteciler açısından aşağılayıcı" dedi.
BBC GÖRÜNTÜLERİ KALDIRDI
BBC ise tepkiler üzerine özür diledi. Hatanın yapıldığı bölüm belgeselden kaldırılırken, kurumdan yapılan açıklamada "Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin kontrolündeki bir gözaltı merkezinde kadınlar tarafından yapılan bir el işaretini yanlış bir biçimde 'IŞİD selamı' olarak tasvir ettik. IŞİD bunu propaganda amacıyla benimsemeye çalışmış olsa da, doğruluk adına, İslam inancına sahip birçok kişinin bu işareti Allah'ın tekliğini simgelemek için kullandığını açıkça belirtmeliydik. Bu hata için özür dileriz ve bu tasviri görüntülerden çıkardık" denildi. (DIŞ HABERLER)