Kuzey Buz Denizi'nde küresel ısınma sonucu ortaya çıkan beş adacık ilk kez Rusya haritasında
Rusya'da bir deniz kuvvetleri akademisi öğrencisinin 2016 yılında keşfettiği adacıklarda keşif yapıldı. Adacıklar ilk kez haritaya girdi.
DUVAR - Rusya, deniz kuvvetleri akademisi öğrencisi Marina Migunova'nın üç yıl önce okul projesi kapsamında Kuzey Buz Denizi'nde keşfettiği beş adacığa keşif düzenledi. Adacıklar bu keşif sonucunda tarihte ilk kez haritalarda yer buldu.
Migunova söz konusu adacıkları 2016 yılında, akademiden mezun olma projesi için uydu fotoğraflarını incelerken bulmuştu. Beş adacık, Vize Koyu'ndaki Novaya Zemliya takımadasında yer alan Nansen Buzulu'nun küresel ısınmadan sonucu erimesiyle ortaya çıktı. Şu an Rusya'nın Kuzey Filosu'nda mühendis olarak çalışan Migunova, bu keşfi sonucunda onur diploması ile ödüllendirildi.
Migunova'nın bulduğu adacıkların boyutları 900 metre kare (bir futbol sahasının sekizde biri) ile 54 bin 500 metre kare (yaklaşık 7.5 futbol sahası) arasında değişiyor. Rusya, donanmanın düzenlediği keşif sonrasında adacıkları haritaya da dahil etti. Zira, küresel ısınma sonucu Kuzey Buz Denizi'nde eriyen buzulların çoğalması ile haritalar da sık sık güncelleniyor.
Adacıkların bulunduğu konumda, Soğuk Savaş sürecinde Sovyetler Birliği hidrojen bombası denemeleri yapmıştı. Bunların arasında şimdiye kadar patlatılan en büyük nükleer bomba olan Çar Bombası da yer alıyor. (DIŞ HABERLER)