Yunanistan'da eğitimde yeni dönem: Din ve milliyet ibareleri okullardan kaldırılıyor

Yunanistan, devrim niteliğinde bir adım olarak nitelendiren bir kararla okullarda öğrencilerin din ve milliyet bilgileri kaldırılıyor. İlk ve orta dereceli okullarda öğrenci kayıt sistemine öğrencinin dininin ve milliyetinin girilmesi Anayasa ihlali olarak tanımlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Geçtiğimiz dönemde Anayasası'nda laiklik düzenlenmesi için kayda değer adımlar atan Yunanistan’da eğitimde kayıt sisteminde artık öğrencilerin din ve milliyet bilgileri yer almayacak. Vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının başvurusu üzerine özerk Kişisel Verileri Koruma Başkanlığı devrim niteliğindeki bir karara imza attı.

İlgili başkanlığın aldığı karara göre Yunanistan’daki ilk ve orta dereceli okullarda öğrenci kayıt sistemine öğrencinin dininin ve milliyetinin girilmesi Anayasa ihlali olarak tanımlandı.

DİN VE MİLLİYET HANELERİNE SON 

Yeni karara göre bundan böyle bu ibareler okulların kayıt sistemlerinden silinecek ve okulların verdiği her türlü resmi evrakta ve sertifikada din ve milliyet kısımlarına yer verilmeyecek. Aynı şekilde, ulusal veri tabanında da bu ibarelere yer verilmeyecek.

Alınan yeni karar doğrultusunda Yunanistan’da öğrenim gören bir birey zorunlu din dersinden muaf tutulmak için bundan böyle “Hıristiyan Ortodoks değilim” açıklamasında bulunmak zorunda olmayacak.

ANAYASANIN İHLALİ VURGUSU 

Devrim niteliğindeki karar iki sivil toplum kuruluşunun, İnsan Hakları Birliği ile Ateistler Birliği'nin, çok sayıda vatandaşın desteğini alarak Kişisel Verileri Koruma Başkanlığı'na başvurması sonrasında alındı.

İlgili başvuruda din ve milliyet hanelerinin Anayasa ile bağdaşmadığı, Anayasa ile beraber Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ve ayrıca Kişisel Verilerin Korunması Yasası'nın ihlali anlamına geldiği belirtilmişti. Ayrıca bu hanelerin deklere edilmesi ile beraber okullarda öğrenciler arasında tehlikeli boyutlara varan ayrımcılığın gündeme geldiği uyarısında da bulunulmuştu.

TARİHİ KARAR

Yeni gelişme ile ilgili olarak konuşan Yunanistan İnsan Hakları Birliği Başkanı, avukat Yiannis F. İoannidis yeni kararı tarihi olarak niteledi. İoannidis yeni süreçte Yunanistan eğitim sisteminde bir yandan din ve inanç özgürlüğünün diğer yandan ise kişisel veri ve hakların gözetilmesi gerektiği uyarısında da bulundu.