Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih BM'de Kürtçe konuştu: Sizleri kutluyorum

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, BM Genel Kurulu konuşmasının bir bölümünde Arapça'dan Kürtçe'ye dönerek Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi halkına seslendi. Kendisi de Süleymaniyeli bir Kürt olan Salih, "Özgür ve refah içindeki bir yaşama, barışa ve güvenliğe ulaşma mücadeleniz için sizleri kutluyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmanın bir kısmında dinleyicilere Kürtçe hitap etti. Salih, konuşmasının bir noktasında Arapça'dan Kürtçe'ye geçerek doğrudan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi halkına seslendi.

'MÜCADELENİZ İÇİN KUTLUYORUM'

Salih, konuşmasının 40 saniye süren Kürtçe bölümünde şu ifadeleri kullandı: "Halkımızı, gençliğimizi, toplu mezarlarda ve Enfal'deki diktatörlük kurbanlarının ailelerini selamlıyorum. Özgür ve refah içindeki bir yaşama, barışa ve güvenliğe ulaşma mücadeleniz için sizleri kutluyorum. Sizin umutlarınızı ve arzularınızı gerçekleştirmek bizim görevimiz. Yolumuz zorlu ama değişmeyen arzumuz ve uluslararası toplumun desteğiyle bu yolda başarılı olacağız.”

Irak Cumhurbaşkanı, konuşmasının devamında İran'la yaşanan gerilimin Irak'ı da yeniden terör ve şiddet sarmalına sokma riski taşıdığı uyarısı yaptı. Salih, "Bölgesel gerilimler, bölgede teröre yeniden yükselme alanı veriyor" diye konuştu. Iraklı lider, ülkesinin tüm komşularıyla iyi ilişkiler kurmak istediği vurgusu da yaptı.

TALABANİ DE KÜRTÇE KONUŞMUŞTU

Salih BM kürsüsünden dünya liderlerine Kürtçe seslenmesi bir ilk değil. Irak'ın Saddam Hüseyin diktatörlüğü sonrasındaki ilk cumhurbaşkanı olan Celal Talabani de, 2005 yılında BM Genel Kurulu'na Kürtçe seslenerek, "Irak Kürdistanı'nın hem demokratik deneyim, hem de ekonomik, kültürel ve toplumsal gelişme için bir model haline gelmiş olması bir gurur kaynağı" ifadelerini kullanmıştı.

Irak'ın 2005'te yazılan anayasası, cumhurbaşkanının bir Kürt olmasını öngörüyor. Anayasada, Arapça'nın yanı sıra Kürtçe de resmi dil olarak tanımlanıyor. (DIŞ HABERLER)