Reuters: Lübnan'da başkan ve vekillerin maaşları kesilecek
Ekonomik krize karşı öfkenin WhatsApp'a vergi getirme kararıyla patladığı Lübnan'da, bakanlar kurulu bugün kritik bir toplantı yapıyor. Masadaki reform paketinde, mevcut ve eski cumhurbaşkanlarının yanı sıra bakan ve milletvekili maaşlarının yüzde 50 oranında kesilmesi planı var.
DUVAR - Ekonomik kriz ve yolsuzluk nedeniyle yüz binlerce protestocunun günlerdir sokakta olduğu Lübnan'da, gözler bugün toplanan bakanlar kurulunda. Beyrut'taki cumhurbaşkanlığı sarayında toplanan kabinenin, protestocuları yatıştırmak amacıyla ekonomik krize karşı reformları onaylaması bekleniyor. Bu reformlara, bakanların ücretlerinin yarıya indirilmesi de dahil.
Reuters'a konuşan kaynaklara göre, Başbakan Saad Hariri'nin onay verdiği belirtilen reform paketinde mevcut ve eski cumhurbaşkanlarının yanı sıra bakan ve milletvekillerinin maaşlarının yüzde 50 oranında kesilmesini, devlet kurumları ile devlet memurlarının ikramiyelerinde de kesintiye gidilmesini öngörüyor. Pakette, telekomünikasyon ve elektrik sektörlerinde de özelleştirmeler planlanıyor.
Kabine toplantısının başında bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Michel Aoun ise ülkeyi saran protestoların 'halkın acısını gösterdiğini' söyledi. Ancak Aoun, yolsuzluğun tüm siyasetçilere mal edilmesinin 'adaletsiz olduğu' görüşünü vurguladı.
Beyrut'taki göstericiler şse genel grevin sürdürülmesi, yolların kapatılması ve meydanların doldurulması çağrısında bulundu. Hükümetin özellikle sosyal iletişim ağı WhatsApp gibi uygulamalardan vergi alınması kararı üzerine perşembe günü protestolara başlayan Lübnanlılar, gösterilerin yoğun bir şekilde sürdürülmesini istiyor. Meydanlarda tepkilerini ortaya koyan göstericiler, hükümetin istifasının yanı sıra genel grevlerin sürdürülmesi ve yolların kapatılarak meydanların doldurulması çağrıları yapıyor. Sosyal medya hesaplarından, bazı firmaların, çalışanlarına grevlere katılmamaları için baskı yaptığına dair haberlerin yayılması halkın büyük tepkisine yol açtı. İletişim Bakanı Muhammed Şukayr'ın, zam kararından vazgeçildiğini duyurmasına rağmen protestocular meydanlarda kalmayı tercih etti. Barışçıl gösterilerde Lübnanlılar, hükümetin yolsuzluk ve işsizlikle mücadele etmediğini, gelirlerin doğru şekilde harcanmadığını öne sürüyor.
Beyrut merkez ve altı farklı noktada toplanan göstericilerin toplam sayısının 1 milyon 700 bine ulaştığı belirtiliyor. Krizin çözümü için çaba sarf eden Başbakan Saad el-Hariri, küçültülmüş bakanlar kurulu toplantısında yeni ekonomik paket sundu. Bakanlar kurulunda tartışılan pakete karşı çıkan hükümet ortaklarından Dürzi İlerlemeci Sosyalist Partisinin lideri Velid Canbolat, aralarında Dışişleri Bakanı Cibran Basil'in de bulunduğu bazı bakanların istifasını istedi. Canbolat daha önce Hariri'ye hükümetin istifa etmesi teklifinde bulunmuştu.
PROTESTOLAR 17 EKİM'DE BAŞLADI
Lübnanlılar, hükümetin iletişime ve özellikle sosyal iletişim ağı WhatsApp uygulamasına vergi getirme girişimine tepki olarak 17 Ekim Perşembe günü protestolara başlamıştı. Lübnan'da 2015'te çöp krizi nedeniyle patlak veren protestolardan sonra ilk defa bu çapta gösteriler düzenlendiği belirtiliyor.
KAMU BORCU 86.2 MİLYAR DOLAR
Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan'da, 2011'de Suriye'deki krizin başlamasıyla maruz kalınan mülteci dalgaları ve siyasi sorunlar nedeniyle ekonomik sıkıntılar yaşanıyor. Maliye Bakanlığının mayısta yayımlanan raporuna göre, ülkede kamu borcu 2019'un ilk çeyreği itibarıyla 86,2 milyar dolara ulaştı. (Kaynak: Sputnik)
Lübnan'da ekonomik kriz ve iletişim vergileri protesto edildi