Danimarka ve İtalya'dan Barış Pınarı Harekatı'na tepki
İtalya ve Danimarka, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki harekatı ile ilgili art arda açıklamalarda bulundu. İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Barış Pınarı Harekatı'nın Avrupa'nın güvenliği için tehdit olduğunu söylerken, Danimarkalı mevkidaşı Jeppe Kofod ise Türkiye’nin Suriye’deki eylemlerini kınadıklarını söyledi.
DUVAR - İtalya ve Danimarka Dışişleri Bakanlıklarından art arda Türkiye'nin Suriye'deki harekatı ile ilgili açıklamalar geldi. İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde düzenlediği Barış Pınarı Harekatı'nın Avrupa'nın güvenliği için tehdit oluşturduğunu iddia ederken, Danimarkalı mevkidaşı Jeppe Kofod ise kuzey ülkelerinin Türkiye’nin Suriye’deki eylemlerini kınadığını ve durumun askeri değil politik yollarla çözümlenmesi gerektiğini savunduklarını söyledi.
DANİMARKA: KUZEY ÜLKELERİ OPERASYONU KINIYOR
İsveç’in başkenti Stockholm’deki 71. Kuzey Konseyi Toplantısı’nda konuşan Kofod, “Biz, (Kuzey Konsey üyesi) beş ülke Türkiye’nin, Suriye’de gerilimi tırmandıran ve politik barış sürecini bozan operasyonunu şiddetle kınıyoruz. Suriye’deki durum derin endişe yaratıyor. Son haftaların olayları çok dramatikti. Türkiye’nin başlattığı operasyonu kınıyoruz. Sorunların askeri değil politik çözüm yolları var” dedi.
Barış Pınarı Harekatı’nın ardından İsveç, Norveç ve Finlandiya’nın Türkiye’ye silah satışını durduran kararları ardından Danimarka da benzer bir kararın alınması için harekete geçmişti. Ancak Kofod, son bir buçuk yılda Türkiye’ye silah satışının yapılmadığını belirterek, yeni bir karar alınmasına gerek olmadığını söylemişti. Kofod, yeni silah satışının yapılmayacağını da ifade etmişti.
İTALYA: HAREKAT AVRUPA'NIN GÜVENLİĞİ İÇİN TEHDİT
İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde düzenlediği Barış Pınarı Harekatı'nın Avrupa'nın güvenliği için tehdit oluşturduğunu savundu. İtalya Senatosu'nda konuşan İtalya Dışişleri Bakanı Di Maio, "Türkiye'nin bu saldırganlığı bölgeyi istikrarsızlaştırıyor ve sadece İtalya'nın değil, tüm Avrupa'nın güvenliği için tehdit oluşturuyor. Zira bölgede bulunan ve Kürtlere yenilen yabancı militanlar, özgür olmak için risk alıyor. Hatta bazıları halihazırda özgürlüğüne kavuştu, çünkü Kürtlerin cezaevlerinde bulunuyorlardı" dedi.
ŞAM'LA DİPLOMATİK KANALLARININ AÇILMASINA YEŞİL IŞIK
Senato, Di Maio'nun konuşmasının ardından, İtalya hükümetine Şam yönetimiyle diplomatik kanalların yeniden açılmasını sağlayacak koşulları değerlendirme çağrısı yapan tasarıyı kabul etti.
Di Maio, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la diyalog kurma olasılığı bulunup bulunmadığı sorusu karşısında "Suriye Anayasa Komitesi kapsamında küçük bir adım atmanın vakti geldi. Ancak yaptırımların kaldırılması, komite içindeki olumlu trendi zayıflatmak anlamına gelebilir" ifadelerini kullandı. (Kaynak: Sputnik)