Fransız Direnişi'nin simge ismi 103 yaşında öldü
2. Dünya Savaşı'nda Nazilere karşı Fransız Direnişi'nin simge isimlerinden Yvette Lundy 103 yaşında vefat etti. Lundi, sahte belgeler hazırlayarak Yahudi ailelerin kaçmasına yardım etmiş ve bu nedenle toplama kampına götürülmüştü. Kampları 'hiçlikle dolu bir boşluk' olarak niteleyen Lundy, iki yıl önce bir söyleşide "Bugün hâlâ, her gün bir noktada kampı düşünüyorum... genellikle tam uyumadan önce" demişti.
DUVAR - 2. Dünya Savaşı'nda Fransa'daki Nazi işgaline karşı direniş hareketinin simgelerinden biri olan Yvette Lundy, 103 yaşında öldü. Bir öğretmen olan Lundi, Fransa'daki Nazı işgali sırasında sahte belgeler hazırlayarak Yahudi ailelerin, çalışma kamplarından kaçan kişilerin ve savaş esirlerinin kurtarılmasına yardım etmişti.
Fransa'nın kuzeyindeki Epernay kasabasında vefat eden Lundi için bir anma töreni düzenlendi.
Lundi, Possum Kaçış Hattı olarak bilinen rota üzerinde çalışan direniş ağının bir üyesiydi. Çok sayıda kişinin bu hat üzerinden Fransa'dan çıkışını ve Nazi zulmünden kurtulmasını sağlamıştı.
Yvette Lundy: French Resistance member who survived Nazi camps dies at 103 https://t.co/PwCVA9eyTX
— BBC News (UK) (@BBCNews) November 4, 2019
1940-1944 arasında, erkek kardeşinin çiftliğinde gizlenen Yahudi aileler için sahte belgeler düzenledi. 1944'te, 28 yaşındayken tutuklandı ve Almanya'daki Ravensbruck toplama kampına götürüldü. Buradan Buchenwald toplama kampına transfer edildi, kampın Nisan 1945'te Kızıl Ordu tarafından kurtarılmasıyla özgürlüğüne kavuşabildi.
Lundi, Fransız Direnişi'nin simge isimlerinden biri olmasına rağmen, 15 yıl boyunca yaşadıklarından hiç söz etmedi. 1959 yılındaysa, uzlaşma mesajı vermek amacıyla deneyimlerini Alman ve Fransız öğrencilerle paylaşmaya başladı. SS subaylarının önünde soyunmak zorunda bırakılmasını şu sözlerle anlattı: "Beden çıplak ve beyin mahvolmuş durumda. O anda bir çukur gibisiniz, hiçlikle dolu bir boşluk ve etrafınıza baktığınızda gördüğünüz şey de, daha fazla boşluk."
Fransız devletinin sivillere verilen en yüksek ödülü olan onur madalyasını aldığı 2017'deyse, "Bugün hâlâ, her gün bir noktada kampı düşünüyorum... genellikle tam uyumadan önce" demişti. (DIŞ HABERLER)