ABD, İsrail'in yasa dışı yerleşimleriyle ilgili tutumunu değiştirdi: Uluslararası hukuka aykırı değil
ABD, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da kurulan yasa dışı yerleşim yerlerini uluslararası hukuka aykırı bulmadıklarını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, "İsrail'in sivil yerleşimler kurması uluslararası hukukla uyumsuz değil" ifadelerini kullandı.
DUVAR - ABD hükümeti, Filistin'in Batı Şeria bölgesinde İsrail tarafından işgal edilen topraklarda kurulan Yahudi yerleşim yerleriyle ilgili tutumunu değiştirdi ve artık bu yerleşimlerin uluslararası hukuka aykırı olduğunu düşünmediklerini açıkladı.
BBC Türkçe'nin haberine göre ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Batı Şeria'nın statüsünün, İsrailliler ve Filistinlilerin müzakere etmesi gereken bir konu olduğunu söyledi. Pompeo, "Batı Şeria'da İsrail'in sivil yerleşimler kurması, aslında uluslararası hukukla uyumsuz değil" dedi.
Pompeo, Trump yönetiminin tartışmanın tüm taraflarını gözden geçirdiğini ve eski ABD Başkanı Ronald Reagan'a katıldığını dile getirdi.
İsrail, ABD Başkanı Donald Trump'ın selefi Barack Obama'nın tutumunu değiştiren bu hamlesini memnuniyetle karşıladı. İsrail Kamu Güvenliği ve Stratejik İlişkiler Bakanı Gilad Erdan, kararı "cesur" diye tanımladı.
Filistinli üst düzey yetkili Saeb Erakat, ABD'nin kararının "sorumsuz" olduğunu söyledi ve "küresel istikrar, güvenlik ve barışa tehdit oluşturduğunu" belirtti.
TRUMP HÜKÜMETİ ABD'NİN HANGİ TUTUMUNU DEĞİŞTİRDİ?
İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü işgal ettiği 1967'den bu yana inşa edilen 140 kadar yerleşimde 500 bin dolayında Yahudi yaşıyor. Yerleşimler uluslararası hukuka aykırı olarak görülüyor, ancak İsrail buna karşı çıkıyor.
ABD'de 1978'de Carter yönetimi, sivil yerleşimleri inşa etmenin uluslararası hukuka uygun olmadığı sonucuna varmıştı. Ancak 1981'de Başkan Ronald Reagan buna katılmadığını söylemiş ve yerleşimlerin özü itibariyle yasadışı olmadığına inandığını söylemişti.
ABD, on yıllar boyuca yerleşimleri "yasadışı" olarak tanımlamaktan kaçınıp, "gayrı meşru" olduğunu söylemiş ve BM Güvenlik Konseyi'ndeki veto hakkıyla, İsrail'i yerleşimleri kınayan kararlardan korumuştu. Ancak, 2016 sonlarında Obama yönetiminin attığı son adımlardan biri, BM'de yasadışı İsrail yerleşimlerini kınayan bir kararı veto etmemek olmuştu.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da geçtiğimiz Nisan ayında yapılan erken seçimden önce Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerini ilhak etme vaadinde bulunmuştu. Netanyahu, 17 Eylül'de yapılan erken seçimde de Batı Şeria'daki Ürdün Vadisini ilhak edeceğini söylemişti.
Batı Şeria-Ürdün sınırında bulunan Ürdün Vadisi, hurma ağaçları yetiştirilen verimli tarım arazilerine sahip. Dünya Bankası'nın 2013 yılında hazırladığı bir rapora göre Filistinliler, İsrail tarafından işgal edilen ve erişime kapatılan yerlerde tarım yapabilir ve su kaynaklarını kullanabilirse 700 milyon doları üzerinde bir gelir elde edebilir.
Raporda, Ölüdeniz'in (Lut Gölü) madencilik potansiyelleri kullanılabilirse, Filistin ekonomisinin yılda 1 milyar dolara yakın ek gelir sağlayabileceği hesaplanmıştı.
Netanyahu: Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerini ilhak edeceğim
Çavuşoğlu'ndan Netanyahu'ya tepki: Seçim vaadi ırkçı bir Apartheid devleti
Hamas, Netanyahu'nun açıklamasını 'düşmanlık siyaseti' olarak nitelendirdi
Arap Birliği Dışişleri Bakanlarından Netanyahu'nun seçim vaadine kınama