İsrail'de üçüncü seçim ufukta

Koalisyon krizinin çözülemediği İsrail'de bir yıl içinde üçüncü kez erken seçim ihtimali güçleniyor. Başbakan Benyamin Netanyahu'nun krizi aşamamasının ardından hükümet kurma görevi verilen esli genelkurmay başkanı Benny Gantz da parlamento çoğunluğuna ulaşacak bir ittifak sağlayamadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'de eylül ortasından düzenlenen erken seçimlerden sonra ortaya çıkan siyasi çıkmaz derinleşiyor. Sandıktan birinci çıkan Başbakan Benyanin Netanyahu'nun ardından, en yüksek ikinci oy oranını alan eski genelkurmay başkanı Benny Gantz da koalisyon görüşmelerinde başarılı olamadı.

Mavi ve Beyaz Partisi'nin lideri Gantz dün gece yaptığı açıklamada başarısız olduğunu kabul ederek, "Son 28 günde, İsrail devletine bütüncül, ahlaklı ve değerleri olan bir liderlik getirecek türden bir hükümet kurma girişimimde, küçücük bile olsa, altına bakmadığım taş kalmadı. Kapsamlı, liberal bir birlik hükümeti kurmak, dindar veya laik, Yahudi veya Arap olsun herkese hizmet edecek bir hükümet oluşturmak için büyük çaba harcadık" dedi.

İkinci bir siyasi liderin de koalisyon görüşmelerinde başarısız olması sonrası ufukta erken seçim var. Şimdi, İsrail parlamentosu Knesset'nin önümüzdeki 21 gün içinde 120 milletvekilinden birini hükümet kurmak için aday gösterme hakkı var. Ancak bu girişim de başarısız olursa 90 gün içinde yeniden seçim düzenlenmesi gerekiyor. Nisan ayındaki seçimlerde de hükümet kurulamayınca eylülde yeniden sandığı gitmiş olan İsrail halkının yeni bir oylamada nasıl bir katılım göstereceği merak konusu. (DIŞ HABERLER)

İsrail'de seçim sonuçları ne anlama geliyor?İsrail'de seçim sonuçları ne anlama geliyor?