İddia: Senato'daki Ermeni Soykırımı tasarısını bizzat Beyaz Saray engelledi

Beyaz Saray'ın, Ermeni Soykırımı tasarısının Senato'da oylamaya sunulmaması için iki defa devreye girdiği iddia edildi. Buna göre, S-400 müzakerelerinin zarar görmesini istemeyen Trump yönetimi kararın oylamaya sunulmaması için iki Cumhuriyetçi senatörün yardımın istedi. İlk oylamayı engelleyen Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, "Bir sonraki seferde karşı çıkmayacağım" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Senatosu'nun Ermeni Soykırımı'nı tanıyan tasarısıyı oylamasının, doğrudan Beyaz Saray'ın talebiyle engellendiği öne sürüldü. İddiaya göre Beyaz Saray, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın 13 Kasım'da yaptığı görüşmeden sonra devreye girerek, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham'dan tasarıyı engellemesini istedi. Trump yönetiminin, S-400 müzakereleri sürerken soykırım konusunun ilişkilere zarar vermesini istemediği, bu nedenle geçen haftaki ikinci bir oylama girişimini de bir başka senatörü devreye sokarak engellediği belirtildi.

'OVAL OFİS ÇIKIŞINDA TALEP ETTİLER'

Haber sitesi Axios'un özel haberine göre, ilk engelleme Erdoğan-Trump görüşmesinin hemen ardından geldi. Buna göre, Erdoğan'la görüşmeye katılan ve Cumhurbaşkanı'yla Kürtler konusunda gergin bir diyaloğa da giren Graham, Oval Ofis'ten çıkarken üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi tarafından durduruldu. Yetkili, Demokrat Senatör Bob Menendez'in Ermeni tasarısını Senato'da oylamaya sunacağını söyledi; Graham'dan 'Senato'ya dönüp tasarının oylanmasını engellemesini rica etti'.

Amerikan yasalarına göre tek bir senatörün muhalefetiyle bir tasarının oylanması engellenebiliyor.

'ERDOĞAN HÂLÂ WASHINGTON'DAYKEN UYGUN OLMAZDI'

Habere göre Graham, Beyaz Saray yetkilisinden gelen bu talebi kabul etti. Graham Axios'a açıklamasında iddiayı doğrulayarak, Erdoğan'la görüşmeyi değerlendirdikleri sırada Beyaz Saray'ın Kongre'deki yasama süreciyle ilgilenen bir yetkilisinin kendisinden tasarıyı engellemesini rica ettiğini söyledi: "Ben de 'Tabii ki' dedim. Bunu yapmamın tek nedeni, Erdoğan'ın hâlâ Washington'da olmasıydı... Zamanlama çok yanlış olurdu. Mümkünse ilişkileri kurtarmak istiyorum."

GRAHAM: BİR DAHA KARŞI ÇIKMAYACAĞIM

Ancak Graham, attığı bu adımdan memnun olmadığını ve bir sonraki oylamayı engellemeyeceğini söyledi: "Bob Menendez'i severim. Yıllardır bunun için uğraşıyor ama Türkiye Cumhurbaşkanı Washington'dayken, bunun altından kalkamayacağımızı düşündüm. Bir sonraki seferde karşı çıkmayacağım."

'İKİNCİ GİRİŞİMDE SENATÖR PERDUE DEVREYE SOKULDU'

Axios'a göre, tasarının yeniden gündeme geldiği perşembe günüyse, Beyaz Sarau bu kez Graham yerine Cumhuriyetçi Senatör David Perdue'dan yardım istedi. Buna göre, Menendez'in perşembe günü tasarıyı tekrar oylamaya sunma girişimini engelleyen Purdue, bu adımı Trump yönetiminin talebiyle attı. Perdue'nin sözcüsü siteye açıklamasında, "Senatör Perdue, Türkiye ve diğer müttefiklerimizle bölgede devam eden hassas müzakereleri riske atacağı endişesiyle tasarının oylanmasına karşı çıktı" dedi.

Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini alması ve Suriye'de Amerikan askerlerinin geri çekilmesiyle sonuçlanan harekatının ardından, ABD Kongresi iki ayrı tasarıyla harekete geçmişti. Türkiye'ye yaptırım öngören yasa tasarısı ile Ermeni Soykırımı'nı tanıyan karar tasarısı, Temsilciler Meclisi'nden ezici çoğunlukla geçmişti. Tasarıların Senato'da da benzer bir çoğunlukla kabul edilmesi, Amerikan yasalarına göre başkanın veto hakkını ortadan kaldırarak resmileşmesi anlamına geliyor. (DIŞ HABERLER)

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Ermeni Soykırımı’nı tanıyan yasa tasarısını bloke ettiCumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Ermeni Soykırımı’nı tanıyan yasa tasarısını bloke etti

ABD'de 'Ermeni soykırımı'nı tanıyan yasa tasarısı kabul edildiABD'de 'Ermeni soykırımı'nı tanıyan yasa tasarısı kabul edildi

Trump Türkiye kararlarını veto edebilir mi?Trump Türkiye kararlarını veto edebilir mi?