Türkiye-Libya anlaşmasına tepkiler dinmiyor: Kıbrıs Cumhuriyeti bilgilendirme talep etti
Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz sınırlarının tayini ile ilgili anlaşma, sert tepkilere neden oluyor. Yunanistan ve Mısır’dan sonra, Kıbrıs Cumhuriyeti de diplomatik arenada atağa geçti.
LEFKOŞA - Kıbrıs Rum Kesimi, Ankara'yı Trablus'a bir emrivaki yapmakla suçlarken, Türkiye-Libya anlaşmasının gözden geçirilmesi talebini gündeme taşıyan ülkeler listesine katıldı. Kıbrıs Dışişleri Bakanı Nikos Hristodoulidis, Libya’nın Kıbrıs Konsolosu ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye-Libya anlaşması masaya yatırıldı.
ANLAŞMA METNİ TALEP EDİLDİ
Görüşme sonrasında Hristodoulidis, Libya’nın Lefkoşa'ya, Ankara ve Trablus arasındaki tartışmalı mutabakatın değerlendirilmesi için diplomat ve uzman ekip göndermeye istekli olduğunu açıkladı. Kıbrıs Dışişleri Bakanı, hükümetin Libyalı uzmanlarla görüşüp görüşmeyeceğine karar verilmeden önce Lefkoşa'nın anlaşmaları tek başına gözden geçirmeyi talep ettiğini söyledi.
AKDENİZ BİRLİĞİ ADIMI
Lefkoşa’daki temasları çerçevesinde Hristodoulidis ayrıca, Akdeniz Birliği Genel Sekreteri Nasır Kamel ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Genç diplomat konu ile ilgili olarak şunları vurguladı: “Kıbrıs Cumhuriyeti'nin münhasır ekonomik bölgesi ve karasularında son dönemde, Türkiye’nin tırmanan provokasyonları ve hukuka dayalı düzeni bozmaya yönelik girişimi hakkında Genel Sekreter’i bilgilendirme fırsatım oldu.”
YUNANİSTAN VE KIBRIS'TAN ORTAK TUTUM
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'nin Libya'ya verdiği askeri desteği 'muhtemelen yasadışı' olarak nitelendirirken, Libya'nın Atina Büyükelçisi'ni, iki anlaşmanın ayrıntılarını Cuma gününe kadar açıklamaya davet etti. Yunanistan’ın bu daveti kabul görmezse, Libya Büyükelçisi sınır dışı edilecek.
Gerek Yunanistan gerek Kıbrıs Cumhuriyeti, Ankara'nın Doğu Akdeniz ile ilgili iddialarını yalanlarken, iki ülkenin dışişleri bakanları, Türkiye'nin deniz sınırları konusundaki tutumunun hiçbir hukuki değeri olmadığını ileri sürüyor.