Saraybosna Handke'yi 'persona non grata' ilan etti
Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna, Sırp lider Slobodan Miloşeviç'e sempatisini açıkça ilan eden ve bu yıl Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Avusturyalı yazar Peter Handke'yi 'persona non grata (istenmeyen kişi) ilan etti. Handke'nin olası ziyaretine karşı alınan kararda, Nobel Edebiyat Ödülü'nün 'bir soykırım inkârcısına verilmesi' de kınandı.
DUVAR - Srebrenitsa'daki soykırımı reddeden ve Sırp lider Slobodan Miloşeviç'e desteğini açıkça ilan eden Avusturyalı yazar Peter Handke'ye Nobel Edebiyat Ödülü verilmesine tepkiler sürüyor. Handke son olarak, Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da 'persona non grata (istenmeyen kişi) ilan edildi.
Eski Yugoslavya'nın dağılması sürecinde, 1992-1995 arasındaki savaşta Miloşeviç'in Sırp milliyetçisi askerlerinin 43 ay süren kuşatması altında kalan Saraybosna'nın kanton meclisi, kararı oybirliğiyle aldı. Handke'nin Bosna'daki otonom Sırp cumhuriyetini ziyaret edebileceğini söylemesi üzerine alınan kararda, "Vatanımıza olası ziyareti daha fazla öfkeye ve kurbanların aşağılanmasına yol açacaktır" denildi. Kararda, bu yılın Nobel Edebiyat Ödülü'nün 'bir soykırım inkârcısına verilmesi' de kınandı.
SARAYBOSNA ÜZERİNDEN GİREMEYECEK
43 aylık Sırp kuşatması sırasında en az yüzde 10'u çocuk olmak üzere 11 bin, tüm savaş boyunca da 100 bin kişinin ölümüne sahne olan Saraybosna'da alınan bu karar, Handke'nin Bosna-Hersek'i oluşturan iki yapıdan biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'ne girişini fiilen engellemeyecek. Bununla birlikte, bu deklarasyon sayesinde Avusturyalı yazarın Bosna'ya başkent üzerinden girmesi önlenebilecek.
Handke'nin Nobel alması, Bosna-Hersek'teki etnik bölünmelerin derinliğini de bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Zira, milliyetçi Sırplar Handke'yi kendi davalarının savunucusu olarak görürken, Sırp Cumhuriyeti'nin fiili başkenti Banja Luka'nın belediye başkanı da yazara Nobel vesilesiyle tebrik yollayıp kente davet etti.
Bosnalı Sırpların ve özellikle Srebrenitsa'da soykırıma uğrayan erkeklerin akrabalarının acılarına tuz basan Nobel Ödülü, Türkiye'de de tepki çekmişti. Ödül töreni, Arnavutluk, Bosna, Hırvatistan, Kosova, Kuzey Makedonya ve Türkiye tarafından boykot edildi. (DIŞ HABERLER)