Türkiye-Libya anlaşmasına karşı hamle: İtalya Kıbrıs'a fırkateyn gönderdi

Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz sınırlarına ilişkin anlaşmaya tartışma yaratırken, İtalya'dan da karşı hamle geldi. İtalyan hükümeti, Kıbrıs'a fırkateyn gönderdi. Bu adım, “Fransız petrol şirketi Total ve İtalyan şirketi Eni Hydrocarbons'un ada açıklarındaki sondaj çalışmalarını koruma girişimi' olarak nitelendirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz sınırlarına ilişkin anlaşmaya dair tartışma sürerken, İtalya'nın Kıbrıs'ta önemli bir adıma hazırlandığı belirtildi. İtalyan, Yunan ve Kıbrıs medyasına yansıyan son bilgilere göre Roma hükümeti, Türkiye'yle iyi ticari ilişkilerine rağmen, Doğu Akdeniz'deki enerji krizinde pozisyonunu netleştirme kararı aldı. Buna göre İtalya, Kıbrıs açıklarına modern bir fırkateyn gönderecek. Bu adım, Roma, Atina ve Lefkoşa’da uzmanlar tarafından Türkiye-Libya anlaşmasına tepki olarak nitelendirildi.

Söz konusu karar, İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Mai'nin Türkiye-Libya anlaşmasını 'geçersiz' ilan etmesinin ardından geldi. İtalya Savunma Bakanlığı Kıbrıs açıklarına fırkateyn gönderme kararıyla, İtalya donanmasının modern deniz unsurlarından biri olan Martinengo Larnaka'ya ulaştı ve ada açıklarında Yunan ve Kıbrıs savaş gemileriyle ortak faaliyet için hazırlıklara girişti.

'DEVRİYE OPERASYONU'

İtalya, Yunanistan ve Kıbrıs basını bu yeni adımı “Fransız petrol şirketi Total ve İtalyan şirketi Eni Hydrocarbons tarafından Kıbrıs açıklarında yürütülen sondaj çalışmaları kapsamında İtalya'nın ulusal çıkarlarını korumaya yönelik bir adım” olarak nitelendirdi. Karar, "Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarının güvenliğini ve denetimini amaçlayan, uluslararası hukuka saygı gösteren ve ulusal çıkarları koruma amaçlı bir devriye operasyonu" olarak yorumladı.

İlgili açıklamadaysa şu vurguya yer verildi: “Söz konusu adım İtalya'nın önemli ekonomik, endüstriyel, politik ve diplomatik ilişkilere sahip olduğu bölgedeki ülkelerle uluslararası işbirliği ve diyalog alanlarında gelişen denizcilik diplomasisinin etkinliğini de vurgulamaktadır”.

Roma'daki gözlemciler, Giuseppe Conte hükümetinin önceki hükümetelere nazaran Doğu Akdeniz meselesinde daha net ve dinamik bir duruş sergileme kararı aldığı görüşünde. Atina’daki uzmanlarsa başka bir noktaya dikkat çekiyor. Yunanistanlı uzmanlara göre, Türkiye-Libya anlaşması Yunanistan, Kıbrıs ve Mısır’ın ulusal çıkarlarının yanı sıra Doğu Akdeniz’deki İtalyan çıkarlarını da gölgeliyor. Atina’nın bakış açısına göre yeni anlaşma Roma'nın geleneksel olarak Trablus hükümeti ile olan yakın ticaret ve siyasi ilişkilerini de tehdit ediyor.