ABD İranlı bakanın BM'ye erişimini engelledi

ABD, diplomatların Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'ne erişimini garanti eden 1947 tarihli anlaşmayı ihlal ederek İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'e vize vermedi. İranlı bakanın perşembe günü Güvenlik Konseyi toplantısı için New York'a gitmesi bekleniyordu. Zarif, "Bu hukuku ihlal eden hükümet niçin bu kadar korkuyor?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran yönetiminin ikinci önemli ismi General Kasım Süleymani'yi üçüncü bir ülke toprağında hava saldırısıyla öldüren ve olası misillemeye karşı İran'ın kültürel varlıklarını vurma tehdidi savuran ABD bir uluslararası hukuk ihlaline daha imza attı. Amerikan yönetimi, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in Birleşmiş Milletler'de konuşma yapmasını engellemek için 1947 tarihli bir anlaşmayı ihlal ederek vize vermedi.

Zarif’in, perşembe günü yapılacak bir BM Güvenlik Konseyi toplantısı için New York'a gitmesi planlanıyordu. BM Şartı'na uyulması hakkındaki söz konusu toplantı suikasttan çok önce planlanmış olsa da, İranlı bakanın Süleymani hakkında da eleştirilerini sıralaması bekleniyordu. Ancak ABD Zarif'e vize vermedi. Trump yönetiminin dün BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i telefonla arayarak ABD’nin Zarif’in gelişine izin vermeyeceği konusunda bilgilendirdiği belirtildi.

ZARİF: NEDEN KORKUYORLAR?

Vize başvurusu reddedilen Zarif ise Washington'a sert tepki gösterdi. Amerikalı yetkililerin 'birilerinin ülkelerine gelip gerçeği Amerikan halkına anlatmasından korktuğunu' söyleyen İranlı bakan, 9 Ocak'taki toplantı için vize başvurusunun haftalar önce yapıldığına dikkat çekti. Zarif, "Amerikalılar, toplantıya katılma talebimizin Süleymani suikastından sonra geldiği algısını yaratmaya çalışıyor" dedi.

İranlı bakan, uluslararası hukukun bu şekilde ihlal edilmesinin 'ABD yönetimi ile Trump'ın ekibinin iflasını gösterdiğini' belirterek, "Herkesin sorması gereken soru şu, bu hukuku ihlal eden hükümet niçin bu kadar korkuyor?" diye sordu.

ABD'nin Zarif'e vize verilmemesi, yabancı diplomatların BM Genel Merkezi'ne erişim hakkını garantileyen 1947 tarihli anlaşmayı ihlal etmesi anlamına geliyor. Bu anlaşmayla yabancı diplomatlara BM Genel Merkezi'ne giriş hakkı vermek zorunda olan ABD, güvenlik, terör ve dış siyaseti gerekçe göstererek vizeyi kabul etmeme hakkı olduğunu savunuyor.

Ancak uzmanlar aynı görüşte değil. Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ders veren eski BM Genel Sekreter Yardımcısı Profesör Larry Johnson, BM ile ev sahibi ülke ABD arasında imzalanan 1947 sözleşmesine göre Zarif’e kesinlikle izin verilmesi gerektiğini bildirdi. Johnson, “Herhangi bir dışişleri bakanının istediği zaman BM Güvenlik Konseyine hitap etme hakkı vardır ve ABD, BM genel merkezine erişimi sağlamakla yükümlüdür” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)