Temsilciler Meclisi, Trump'ın savaş yetkilerini sınırlandıracak tasarıyı kabul etti
Temsilciler Meclisi, İranlı General Kasım Süleymani'nin ölüm emrini Kongre'ye danışmadan alan ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yönelik askeri yetki ve eylemlerinin sınırlandırılmasını öngören tasarıyı onayladı. Ancak, Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nden geçen tasarının, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato'da geçme ihtimali düşük.
DUVAR - ABD'de Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump'ın İran'a karşı askeri bir adım atmasına sınırlama getirmeye yönelik tasarıyı kabul etti. Temsilciler Meclisi'nde 194'e karşı 224 oyla kabul edilen tasarı, ABD'ye yönelik 'olası ve yakın' saldırıları engellemeye yönelik olanlar dışında, İran'la girilecek herhangi bir çatışma için Kongre'nin onayının alınmasını öngörüyor. Tasarıda Başkan Trump'ın ABD silahlı kuvvetlerini İran'a karşı kullanmadan önce Kongre'nin iznini alması gerektiği belirtiliyor.
Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato'dan geçme ihtimali düşük olan tasarı, daha çok sembolik nitelikte. Kongre'nin üst kanadı olan Senato'da Cumhuriyetçilerin 53, Demokratların 47 sandalyesi bulunuyor.
Tasarı, İran'ı Orta Doğu'da istikrar bozucu faaliyetlerde bulunan ve 'terörü destekleyen' bir devlet olarak tanımlarken, Süleymani'nin de bu faaliyetlerin birçoğunun mimarı olduğu ifade ediliyor. ABD'nin yakın zamanda olabilecek saldırılara karşı kendini savunma hakkı olduğuna vurgu yapılan tasarıda, bu tür durumlarda bile yönetimin askeri eeyleme neden ihtiyaç duyulduğu, zamanlaması ve olası tehlikeleri konusunda Kongre'ye bilgi vermesi gerektiği belirtiliyor.
Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Trump yönetimini, Kasım Süleymani'nin öldürüldüğü operasyonu Kongre'ye danışmadan düzenlemekle eleştirmişti. Cumhuriyetçi olan Trump, bir tweet atarak Temsilciler Meclisi'ndeki tüm Cumhuriyetçileri "Deli Nancy Pelosi'nin Savaş Yetkileri Tasarısı'na karşı oy kullanmaya" çağırmıştı.
BAĞLAYICILIK TARTIŞMASI
Tasarı, Başkan'ın imzasını gerektirmeyen 'ortak karar' niteliğini taşıyor. Bu da tasarının bağlayıcılığını tartışmalı hale getiriyor. Cumhuriyetçilere göre, bu özel tür tasarının hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor. Demokratlar ise 1973'te yürürlüğe giren Savaş Yetkileri Yasası'na göre, Senato'nun da onaylaması halinde, tasarının bağlayıcılığının olduğunu savunuyor. Federal mahkemelerin, bugüne kadar bu konuyu netleştirecek bir karar almadığı belirtiliyor.
'İRAN'LA SAVAŞA HAYIR'
Amerikan hükümetinin, İran'la olası bir savaşa yönelik icraatlarını protesto etmek için yüzlerce kişi bir araya geldi. MoveOn.org isimli sivil toplum kuruluşunun 'İran'la savaşa hayır' mitingleri kapsamında düzenlediği protesto eylemleri, ABD genelinde 300'den fazla noktada düzenlendi. Gösteriler, Temsilciler Meclisi'nde Trump'ın savaş yetkilerini sınırlayan tasarının onaylanmasıyla eş zamanlı olarak başladı. 'Gerilimin derhal düşürülmesini' isteyen protestocular, üzerinde 'Trump bu senin suçun' yazan pankartlar taşırken 'Trump ve Pence istifa' sloganlarıyla yürüdü. (BBC Türkçe/DIŞ HABERLER)
Portland, Oregon tonight: "What do we want? Peace. When do we want it now?" #NoWarWithIran pic.twitter.com/kJ8zjhgn8c
— Peter Morley (@morethanmySLE) January 10, 2020
Happening in Philadelphia: "No WAR. No GENOCIDE. Trump & Pence Out Now!" #NoWarWithIranpic.twitter.com/aGCEDa0ZVv
— Peter Morley (@morethanmySLE) January 10, 2020
Demokratların Süleymani öfkesi: Trump'ın 'savaş yetkileri'ni sınırlamak istiyorlar