Hafter anlaşmayı imzalamadan Moskova'yı terk etti
Rusya, General Halife Hafter'in Libya'da kalıcı ateşkes anlaşmasını imzalamadan Moskova'yı terk ettiğini doğruladı. Libyalı generalin barış görüşmelerini terk etmesi sonrasında, Rusya ile Türkiye'nin girişimiyle 12 Ocak günü başlayan ateşkesin akıbeti merak konusu. Son olarak, Birleşmiş Milletler'den ateşkesin korunması için çağrı yapıldı.
DUVAR - Libya'da iç savaşın taraflarından olan General Halife Hafter Türkiye'yle Rusya'nın girişimiyle hazırlanan ateşkes metnini imzalamadan Moskova'daki görüşmeleri terk etti. Hafter yanlısı El Arabiya'nın dün gece ortaya attığı iddia, bu sabah Rusya Dışişleri Bakanlığı'nca da doğrulandı. Rus Dışişleri, Hafter'in Moskova'dan ayrıldığını, tarafları uzlaştırmak için çalışmaya devam edeceklerini açıkladı.
NEDEN GİTTİ?
El Arabiya kanalı, Hafter'in Moskova'yı terk ederken "Taslak anlaşmada Ulusal Ordu'nun talepleri gözardı ediliyor" dediğini duyurdu.
HAFTER NE İSTEDİ?
SKY NEWS Arabia kanalının iddiasına göre, Hafter'in Moskova'da Türkiye'nin de katılımıyla yapılan görüşmelerdeki talepleri şu yönde oldu:
- Ulusal ordunun askerlerinin başkent Trablus'un merkezine girmesi,
- Ulusal birlik hükümeti kurulması ve bu hükümetin kendisini destekleyen Tobruk parlamentosundan da onay alması,
- Ateşkes için kurulması planlanan uluslararası gözetim mekanizmasına Türkiye'nin katılmaması,
- 'Suriye ve Türkiye'den gelen askerlerin hemen çekilmesi'.
SARRAJ NE İSTEDİ?
Birleşmiş Milletler'in tanıdığı, iç savaşta Türkiye'den destek alan Fayez Sarraj tarafının da, Hafter güçlerinin Trablus'a savaş başlattıkları 4 Nisan 2019 günündeki mevzilerine geri dönmesini istediği belirtiliyor. Sarraj'ın, Libya ordusunun başkomutanı sıfatını taşımakta ısrar ettiği de öne sürüldü.
Haberde, Hafter ve Sarraj'ın yukarıda sıralanan taleplerinin, görüşmeleri kilitleyen meselelerin başında geldiği belirtildi.
ULUSAL ORDU'DAN YENİ SAVAŞ SİNYALİ Mİ?
Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu'nun Facebook sayfasından da, 'zafer kazanmak için hazır ve kararlı' oldukları yönünde bir açıklama yapıldı. Ancak daha fazla ayrıntı verilmedi.
BM'DEN ÇAĞRI
Şimdi gözler, 12 Ocak günü Türkiye ile Rusya'nın girişimiyle Libya'da silahların susmasını sağlayan geçici ateşkes anlaşmasının akıbetinde. Hafter'e bağlı askerlerin Trablus'un güneyinde toplandığı iddia edilirken, Birleşmiş Milletler'in Libya destek misyonundan (UNSMIL) ateşkesin korunması ve diplomatik girişimlere şans verilmesi için çağrı yapıldı. Açıklamada, "Trablus'taki sivillerin, evlerini terke den binlerce kişinin ve okula gidemeyen 116 bin çocuğun korunması için ateşkese devam edilmesi ve siyasi sürece dönülmesi" çağrısı yapıldı. (DIŞ HABERLER)
من أجل المدنيين في طرابلس ومئات الآلاف الذين فروا من منازلهم و116000 طفل غير قادرين على حضور فصولهم الدراسية تحث الأمم المتحدة الأطراف على مواصلة الالتزام بوقف إطلاق النار المعلن وإعطاء الجهود الدبلوماسية الجارية فرصة للتوصل لوقف دائم للعمليات العسكرية والعودة للعملية السياسية pic.twitter.com/i8ImRxriPU
— UNSMIL (@UNSMILibya) January 14, 2020