BBC'ye konuşan bir Wuhanlı: Evde ölmeyi tercih ederiz
Çin'de yeni korona virüsü nedeniyle ölenlerin sayısı 490'ı aştı, enfekte olanların sayısı 24 binin üzerine çıktı. Çin'de virüsle mücadele için yeni hastaneler yapılırken, Wuhan'da ailesiyle yaşayan bir kadın 'karantinaya gitmektense ölümü tercih edeceğini' söyledi. Wuhan'da bir hastanede çalışan başka biriyse, hükümet tarafından açıklanan rakamların gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.
DUVAR - Korona virüsü salgınına ilişkin Çin devlet yetkililerinin açıkladığı son resmi rakamlara göre, son 24 saatte 65 kişinin hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 490'ı geçti. Virüs taşıdığı belirlenen kişilerin sayısı ise 24 binin üzerine çıktı. Hubei eyaletinin Wuhan kentinin merkezinde olduğu salgında ölümlerin 479'u bu bölgede kaydedildi.
Giriş ve çıkışlara kapatılan Wuhan kentinde yaşayan Wenjun Wang isimli bir kişinin anlatımlarına göre, kentte salgınla mücadele adına sıkıntılar yaşanıyor. Ailesinin yaşam mücadelesini anlatan Wang, karantinaya gitmektense ölümü tercih edeceğini söylüyor. Wuhan'da sağlık teknisyeni olan ve bir hastanede çalışan Jiesi Luo ise, ölü ve enfekte olanların sayısının çok daha yüksek olduğunu söyledi.
33 yaşında bir ev hanımı olan Wang, salgının kente yayılmasından bu yana, amcasını kaybettiğini, babasının durumunun ise kritik olduğunu aktarıyor.
TEST KİTİ EKSİKLİĞİ VAR
Wang, teyzesinin de virüse bağlı semptomları gösterdiğini anlattı: "Kardeşim de öksürüyor ve nefes alma sıkıntısı çekiyor. Babamın yüksek ateşi var. Dün ateşi 39.3 dereceye çıktı. Sürekli öksürüyor ve nefes almakta zorlanıyor. Ona bir oksijen makinesi bulmayı başardık. 24 saat bu makineye bağlı yaşıyor. Hem Çin ilaçlarını hem batı ilaçlarını veriyoruz ona. Şu anda onu götürebileceğimiz bir hastane yok çünkü test kiti eksikliği nedeniyle babama tanı koyulabilmiş değil. Wuhan'da çok sayıda karantina noktası var. Henüz kuluçka dönemini yaşayan hastalar ile daha hafif hasta olan kişiler buralarda tutuluyor. Babam gibi ağır hastalara yatak verilmiyor. Amcam böyle bir karantina noktasında hayatını kaybetti çünkü ağır durumdakilerin müşahade altına alınabileceği tesisler yok."
'YATAK BİLE BULUNAMIYOR'
Wenjun Wang, hayatını kaybeden amcasını görmeye hiçbir doktorun gelmediğini anlatıyor: "Yeni hastaneler, hali hazırda başka hastanelerde olan kişiler için inşa ediliyor. Bu hastalar oralara sevk edilecekler. Ancak bizim gibiler için, bırakın yeni hastaneyi, yatak bile bulunamıyor. Eğer hükümetin talimatlarını dinlersek, bu karantina noktalarına gitmemiz gerekiyor ama amcamın başına gelenler babamın da başına gelebilir. O yüzden evde ölmeyi tercih ederiz."
'EĞER BAŞKA BİR YERDE OLSAK UMUT VARDI'
Wang, sözlerine şöyle devam ediyor: "Benim söylemek istediğim, eğer 23'ünde şehrin kapatılacağını bilseydim, ailemi kesinlikle buradan çıkarırdım çünkü burada yardım yok. Eğer başka bir yerde olsak umut vardı. Hükümetin çağrısına uyarak Wuhan'da kalan bizim gibi insanların doğru yapıp yapmadığından emin değilim. Ama sanırım amcamın ölümü bu soruyu yanıtlıyor."
'RAKAMLAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR'
Wuhan'da sağlık teknisyeni olarak bir hastanede çalışan Jiesi Luo ise, hükümet tarafından açıklanan rakamların gerçeği yansıtmadığını söylüyor. Luo, şöyle söylüyor: "Bence gerçek rakamlar açıklananlardan çok daha yüksek. Mesela tomografi ile birinin akciğerlerinde iltihaplanma tespit edildi diyelim. Virüs konusunda emin olmak için başka araştırmaların da yapılması gerekiyor ama yapılmıyor çünkü sırada çok sayıda hasta bekliyor. Ayrıca bir kişi test yapılmadan öldüyse kayıtlara korona virüse bağlı ölüm diye de geçmiyor." (BBC Türkçe/DW)