Eski first lady 46 milyon dolar rüşvetten yargılanıyor

Malezya siyasetinin bir zamanlar en güçlü isimlerinden biri olan eski first lady Rosmah Mansor'un yargılandığı yolsuzluk davası başladı. Mansor, baskın karakterini kullanarak hükümet üzerinde nüfuz kullanmak ve bir şirketin bir ihaleyi kazanmasını sağlamak için 46 milyon dolar rüşvet almakla suçlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Malezya'nın eski başbakanı Necip Rezzak'ın eşi Rosmah Mansor'un yaklaşık 46 milyon dolar rüşvet almakla suçlandığı tarihi yolsuzluk davası bugün başladı. Rosmah, bir şirket adına 45.93 milyon dolar rüşvet almakla, bu paranın bir kısmını da eşine siyasi bağış olarak kullanmakla suçlanıyor.

Bir zamanlar Malezya siyasetinde en ön plandaki isimlerden biri olan eski first lady, başkent Kuala Lumpur'daki ilk duruşmaya geleneksel giysilerinin içinde geldi. 67 yaşındaki eski first lady, savcılık makamının hükümet kararlarını nasıl etkilediğini ve aldığı rüşveti ayrıntısıyla anlatmasını sessizce dinledi.

'HİÇBİR RESMİ GÖREVİ YOKTU AMA...'

Savcı Gopal Sri Ram, "Hiçbir resmi görevi yoktu. Fakat baskın karakteriyle, hükümet üzerinde ciddi bir nüfuza sahipti" dedikten sonra Rosmah hakkındaki suçlamaları sıraladı. Buna göre eski first lady, ülkenin güneyindeki bir eyalette okullara güneş enerjisi sistemleri kurulması için yürütülen bir projenin Jepak Holdings isimli şirkete verilmesini sağlamak için 194 milyon ringgit (45.93 milyon dolar) rüşvet aldı.

'RÜŞVETİN BİR KISMINI EŞİNE VERDİ'

Savcılar, bu paradan 187 milyon ringgitin eşi Necip Rezzak'a siyasi bağış olarak kullanıldığını söyledi. Eski first lady ayrıca, toplam 6.5 milyon rinngit değerinde iki ayrı rüşvet almakla daha suçlandı.

'FONLARI HORTUMLAYIP LÜKSE YATIRDILAR'

Malezya'da iktidarı 2018 seçimlerinde kaybeden Necip Rezak'ın kendisi de devasa yolsuzluk davalarında yargılanıyor. Eski başbakan en önemlisi 1MDB isimli fondan 4 milyar doların çalınması olmak üzere, onlarca davayla karşı karşıya. Çift, yolsuzlukla edindikleri parayı lüks harcamalar için kullanmakla suçlanıyor. Son olarak, Rezak'ın yargılandığı davada yüzbinlerce liralık lüks harcamalar ortaya saçılmıştı. Kuala Lumpur'da görülen duruşmada, İtalya'daki bir mücevher dükkanında Rezak'a ait kredi kartlarından sadece bir günde 800 bin dolarlık harcama yapıldığı ortaya çıkmıştı. (DIŞ HABERLER)

 Malezya'da eski başbakan bir günde 800 bin dolarlık mücevher almışMalezya'da eski başbakan bir günde 800 bin dolarlık mücevher almış