KKTC siyaseti Akıncı için birleşti: Tüm müdahaleleri reddediyoruz

Kıbrıslı Türklerin laik, demokratik ve çoğulcu kimliği korumak istediklerini söyleyip Türkiye'ye bağlanma ihtimalini 'korkunç' niye niteleyince Ankara'nın tepkisini çeken KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya adanın kuzeyinden destek yağıyor. Kıbrıs Türk siyaseti, Akıncı'nın sözlerine sahip çıktı. Nisan seçimlerinde Akıncı’nın rakibi olacak Cumhuriyetçi Türk Partisi, "Kimden ve nereden gelirse gelsin, tüm müdahaleleri reddederiz" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiliz gazetesi The Guardian'a verdiği mülakat nedeniyle AK Parti ve MHP'nin tepkisini çeken KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya adadaki siyasi rakiplerinden destek geldi. Kıbrıs Türk toplumunun çözüm yanlısı güçleri, Akıncı'nın açıklamalarına ve 'özerk kimlik' şiarına sahip çıktı.

CTP'DEN BİLDİRİ: KİMDEN GELİRSE GELSİN, MÜDAHALEYE KARŞIYIZ

Nisan seçimlerinde Akıncı’nın rakibi olacak Cumhuriyetçi Türk Partisi ve Tufan Erhüman cephesi yayınladıkları yeni bir bildiriyle, Türkiye’den Kıbrıslı Türklere yöneltilen sert eleştirilere tepki gösterdi. Açıklamada "Kıbrıs Türk halkının kimliğine, demokrasisine, iradesine karşı kimden ve nereden gelirse gelsin, tüm müdahaleleri reddederiz. Kıbrıslı Türkler, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kendi gelecekleri için toplumsal varoluş mücadelesini sürdürecek, bunun için diyalog ve haysiyetle yolunu yürüyecektir. Kıbrıslı Türklerin hedefi ilhak ya da entegrasyon değil, siyasi eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde sağlanacak bir barışla dünyaya bağlanmaktır" ifadeleri dikkat çekti.

Akıncı’nın adaylığına destek sunan, Marksist çizgideki Bağımsızlık Yolu Partisi’nin 'Ankara Değil Lefkoşa' isimli yayın organı da, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Kıbrıs Türk tarafına yönelik sözlerine tepki gösterdi. Gazete, Bahçeli'nin "AKP iktidarından hesap soracağım" noktasından "onun koltuk değneği haline geldiği" yorumu yapıp, "Bahçeli, 'Kıbrıslı Türk halkı bağımsız olacaktır', 'İlhak korkunç bir sonuç olur' diyen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya saldırdı" ifadelerini kullandı.

SOL HAREKET: KIBRISLI TÜRKLERİN İRADESİ YOK SAYILIYOR

Son gelişmelerle ilgili Akıncı’ya bir destek de Sol Hareket’ten geldi. Kıbrıs Türk solunun yeni oluşumu, yazılı açıklamasında "Esas olan Akıncı’yı ve onun şahsında Kıbrıslı Türklerin iradesini devre dışı bırakma ve federal çözüm sürecini berhava etme çabasıdır. Akıncı’nın her söz ve eyleminin manipüle edilerek, bunun üzerinden hakaret ve aşağılamalarla linç örgütlemeye çalışmak, bu durumun en açık göstergesidir. Akıncı’ya kazandığı seçimi, saldırı, baskı ve müdahaleler ile kaybettirmek isteniyor. Kıbrıslı Türklerin iradesi yok sayılmak isteniyor. Susmayacağız. Biat etmeyeceğiz” denildi.

'TÜRK ENOSİSİ DİRİLDİ'

Kıbrıs’ın muhalif gazetesi Afrika’dan da söz konusu gerilimle ilgili Akıncı yanlısı bir yorum geldi. Gazete dünkü ana haberinde "Rum Enosisi Gömülünce Türk Enosisi dirildi! Yalnız Mustafa Akıncı değil, Kıbrıslı Türk yurtseverlerin hiçbiri Tayfur Sökmen olmayacak” ifadelerini kullandı.

AKINCI NE DEMİŞTİ?

Akıncı, The Guardian'a demecinde Kıbrıs'ta bir an evvel federal çözüme varılmazsa 'bölünmüşlüğün kalıcı hale geleceği' uyarısı yaparak KKTC'nin Türkiye'ye bağlanması ihtimalini 'korkunç' diye nitelemişti. Kıbrıslı lider, federal çözüme varılmaması halinde 'Kuzey Kıbrıs'ın daha fazla bağımlı hale geleceği Ankara tarafından yutulabileceğini ve de facto bir Türkiye iline dönüşebileceğini' dile getirmişti. Akıncı, içişlerinde bağımsız, dış ilişkilerde Suriye'deki Fransız mandasına bağlı Hatay Devleti'nin 1939'da referandumla Türkiye'ye bağlanmasını kabul eden Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen'e atıfla da, "İkinci bir Tayfur Sökmen olmayacağım" diyerek 'Kıbrıslı Türklerin laik, demokratik ve çoğulcu kimliğini korumak istediklerini' söylemişti.

Akıncı'dan Bahçeli'ye: Hakaretlerinin tümünü iade ediyoruzAkıncı'dan Bahçeli'ye: Hakaretlerinin tümünü iade ediyoruz