Brexit sonrası göçmen karşıtlığı yükseliyor: İngiltere puan tabanlı sisteme geçecek

İngiltere'de Brexit sonrası göçmen yasaları kökten değişiyor. Puan tabanlı bir göç sistemine geçmeyi planlayan Muhafazakâr Parti hükümeti, İngilizce bilmeyen vasıfsız işçilere sınırları kapatmayı planlıyor. Karar İşçi Partisi'nin tepkisini çekerken, hükümet ırkçılıkla suçlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de Muhafazakâr Parti hükümeti, Avrupa Birliği'nden ayrılma (Brexit) kararı sonrası göçmen işçiler konusunda ırkçı bir adıma hazırlanıyor. İngiltere, geleneksel göçmen politikasından vazgeçerek 'puan tabanlı' bir sisteme geçecek. Yeni sistemde, İngilizce bilmeyen ve vasıfsız işçi kategorisinde görülen kişiler çalışmak için İngiltere'ye giremeyecek.

Karar muhalefetteki İşçi Partisi ve Liberal Demokratların yanı sıra çok sayıda sendika ve sivil toplum lideri tarafından tarafından 'ırkçı' olarak nitelenirken, ucuz iş gücünün kaybolmasının İngiliz ekonomisine zarar vereceği yorumları da yapılıyor. Hükümet ise kararı, 'ülkeyi dünyanın en parlak ve en iyilerine açacak' bir sistem olarak sunuyor. İçişleri Bakanı Priti Patel, ülke için tarihi bir karar aldıklarını savunarak, "Serbest dolaşıma son veriyoruz, sınırlarımızı kontrol altına alıyoruz" dedi.

YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

İngiltere'nin yeni sisteminde, ülkede çalışmak ve yaşamak isteyenler bir puanlamaya tabi tutulacak. Başvuru sahibinin İngilizce seviyesi, mesleği ve eğitim durumu gibi unsurlar dikkate alınarak yeterli puana erişenlerin ülkeye gelmesine izin verilecek. Buna göre,

  • Ülke sınırları vasıfsız işçilere kapanacak;
  • Göçmenlerin tamamının İngilizce bilmesi gerekecek;
  • Çalışmak için İngiltere'ye gidenlerin yılda en az 25 bin 600 sterlin maaş alması gerekecek;
  • İşsiz olarak ülkeye gelip sonradan iş arayanlar engellenecek;
  • Sınır kontrollerinde Fransa ve İtalya gibi ülkelerin kimlik kartları geçerli olmayacak.

HÜKÜMET: BREXIT'İN DOĞAL SONUCU

Hükümet, bu kararın Brexit'e yol açan göçmen karşıtlığının arkasındaki ekonomik sorunları ele alacağını ve İngiliz vatandaşlarının iş imkânlarını artıracağını savunuyor. Karar, Başbakan Boris Johnson'ın da en önemli seçim vaatlerinden biriydi.

'FABRİKALAR KAPANABİLİR

Bununla birlikte, kararın yürürlüğe girmesiyle sağlık ve otelcilik gibi bazı sektörlerde büyük iş kaybı yaşanabileceği, birçok fabrikanın kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği yorumu yapılıyor. Sağlık işçilerini temsil eden Unison sendikası planın 'sektör için mutlak bir felaket' anlamına geldiği tepkisini gösterdi. Avrupa Birliği üyesi ülkelerden işçilerin çalıştığı çok sayıda gıda fabrikasında da üretimin düşebileceği belirtildi. (DIŞ HABERLER)