Yedi kişinin öldüğü İtalya'da 'sıfır numaralı hasta' aranıyor
Korona virüsü nedeniyle sadece üç günde yedi kişinin öldüğü İtalya'da alarm var. Ülke ekonomisinin kalbi olan kuzey bölgelerinde salgının yayılma ihtimali ekonomik endişeye dönüşürken, yetkililer virüsü bölgeye getiren 'sıfır numaralı hasta'yı arıyor.
DUVAR - Çin'den yayılan yeni tür korona virüsünün sadece üç gün içinde yedi kişinin ölümüne yol açtığı İtalya diken üstünde. Ülke ekonomisinin kalbi olan Lombardiya ve Veneto bölgelerinde 200'ü aşkın kişiye virüs bulaşması sonrası çok geniş kapsamlı önlemler alınırken, Avrupa çapında seyahat kısıtlamalarının gündeme gelebileceği belirtiliyor.
OLAĞAN ŞÜPHELİLER NEGATİF ÇIKTI
Lombardiya ve Veneto'nun İtalya'da üretimin yüzde 30'unu üstlenmesi nedeniyle, uzun süreli bir salgın ihtimalinin zaten resesyonun eşiğinde olan ülkede olumsuz etki yaratmasından endişe ediliyor. Daha büyük bir salgını önlemek isteyen yetkililer, ülkenin kuzeyine virüsün nasıl geldiğini tespit etmek için zamanla yarışıyor. Kısa süre önce Çin'den Lombardiya'ya dönen bir işadamına yapılan testler negatif çıkarken, Venedik'te sekiz Çinli turistte de virüse rastlanmadı. Veneto bölgesinin valisi Luca Zaia, "Artık daha da endişeliyiz çünkü 'sıfır numaralı hastayı' bulamazsak, virüs zannettiğimizden daha çok yayılmış demektir" dedi.
OKULLAR, MÜZELER, SİNEMALAR KAPALI
İtalya'da cuma gününden önce sadece üç vaka tespit edilmişti. Ölümlerin ve yeni vakaların artmasıyla, ülkenin ikinci büyük kenti ve finans başkenti olan Milano'nun da bulunduğu Lombardiya ile Veneto bölgelerinde okullar şubat sonuna kadar tatil edildi. Sinema salonları ve müzeler gibi kamusal alanlar kapatılırken, spor etkinlikleri ve festivaller de iptal edildi. Venedik festivalinin son iki günün iptal edilmesi sonrası, kostümlü turistler sokaklarda maskeyle görüntülendi. Venedik'te iki kişide virüs tespit edilmiş olması ise festival sırasında hastalığın yayılmış olma ihtimali nedeniyle endişe yarattı.
MİLANO'DA SÜPERMARKETLER BOŞALDI
Karantina ihtimalinden korkan vatandaşlar ise market ve mağazalardaki rafları boşalttı. Milano'da süpermarkette çalışan bir kişi "Bugün herkes delirmiş gibiydi. Sanki Bağdat'ta gibiyiz. Boşalan rafları hızlıca doldurmaya çalışıyoruz" dedi.
'YAPILACAK EN İYİ ŞEY ŞEHRİ TERK ETMEK'
Milano'da yaşayan ve üç çocuk annesi Mara Nobile ise Reuters'la söyleşisinde şehri terk edeceğini söyledi. Nobile, "Çocukları şehir dışına götürüyoruz" dedi. Bir sebepten ülke dışına çıkmış olan çok sayıda İtalyan vatandaşının ise ülkeye dönüşlerini ertelemeyi düşündüğü belirtiliyor. İsviçre'den Reuters'a konuşan 76 yaşındaki Isabella Palmi ve 82 yaşındaki eşi, "Bir süre Milano'ya geri dönmeyeceğiz. Burada daha güvende hissediyoruz" ifadelerini kullandı.
Milano'ya giriş ve çıkışlar henüz yasaklanmamış olsa da, kentin yaklaşık 60 kilometre güneybatısındaki kasabalar karantinaya alınmış durumda. Yerel halk evlerinden çıkmamaya teşvik edilirken, polis arabaları boş sokaklarda devriye geziyor. Casalpusterlengo kasabasında yaşayan 45 yaşındaki Piero Forleo, "Bazı yerlerin kapatılması salgını kontrol altına almak için iyi. Aslında çoğu yer kapalı. Bütün hastaneler ve kamusal alanlar kapalı" diyor.
ÜÇ GÜNDE DÖRT ÖLÜM
İtalya'da cuma gününden bu yana virüs nedeniyle ölen kişilerin hepsinin ileri yaşlarda olduğu belirtiliyor. Ölen son hastanın 80'li yaşlarda ve virüs kaptığı sırada başka bir hastalığın tedavisi için zaten hastanede olduğu belirtildi. Üçüncü hastanın ise kanser tedavisi görmekte olan ileri yaşta bir kadın olduğu açıklandı. (DIŞ HABERLER)
Avrupa'da korona virüsü paniği: İtalya'dan gelen otobüs Fransa'da durduruldu