'Nuh'un Gemisi'ne 60 bin bitki tohumu taşındı
Norveç'te olası bir kıyamet senaryosuna hazırlık olarak oluşturulan ve içinde meyve, sebze, ağaç ve yabani bitki tohumu bulunan 'Nuh'un Gemisi' isimli depoya 60 bin yeni tohum eklendi. Deponun müdürü, "Şu anda bu işlemi yapıyor olmamız iklim değişikliği ve gıda üretimi konusundaki çekincelerin ne boyutlara vardığını gösteriyor" dedi.
DUVAR - Norveç'in kuzeyindeki Savalbard Takımadaları'nda bulunan ve olası bir kıyamet senaryosuna karşı bitki çeşitliliğini devam ettirmeyi amaçlayan depoya 60 bin yeni tohum gönderildi. Kuzey Kutbu'na yakın bir noktada olan Spitsbergen Adası'ndaki 'Nuh'un Gemisi' lakaplı depoda yaklaşık bir milyona yakın farklı meyve, sebze, ağaç ve yabani bitki tohumu bulunuyor. Toplam 36 farklı bölgeden gelen 60 bin tohuma, küresel ısınma konusunda yaptığı çalışmalarla bilinen İngiltere Kraliyet Ailesi üyesi Prens Charles'ın da katkı sağladığı belirtildi.
Global Crop Çeşitlilik Vakfı'na bağlı deponun müdürü Stefan Schmitz iklim değişikliğinin Dünya üzerindeki biyolojik çeşitliliği hızla düşürdüğünü belirterek, "Şu anda bir acil durum söz konusu. Bitki tohumlarını yok olmadan korumamız gerekiyor. Şu anda bu işlemi yapıyor olmamız iklim değişikliği ve gıda üretimi konusundaki çekincelerin ne boyutlara vardığını gösteriyor" diye konuştu. Schmitz, insan soyunun devamını garanti altına almak için en az 2-3 milyon arası tohuma ihtiyaç duyulduğunu da sözlerine ekledi.
'HIZLA ARTAN NÜFUS İÇİN TOHUMLAR ÇOK ÖNEMLİ'
Her bir bitki tohumunun sürdürülebilir tarım için önemli olduğuna değinen İskandinav Ülkeleri Genetik Bankası Başkanı Lise Lykke Steffensen ise, "Hızla büyüyen Dünya nüfusunu besleyebilmek ve doğa dostu bir dönüşüm yapmak için bu tohumlar büyük önem arz ediyor" ifadelerini kullandı.
Olası bir nükleer savaş, küresel ısınma veya herhangi bir nedenle Dünya'daki canlı türlerinin yok olması senaryosu üzerine 2004 senesinde Almanya ve İskandinav ülkelerinin girişimleriyle kurulan Crop Trust deposu 4.5 milyon tohum kapasitesine sahip bulunuyor. Üç farklı dev katmandan oluşan depo ürünleri eksi 18 derecede muhafaza ediyor. (Kaynak: euronews)