Dünyanın sınavı: Evsizler, işsizler, mülteciler, yoksullar
Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmeier, 614 milyar dolarlık kredi yardım paketi hazırlandığını ilan etti. Şirketlerin ve işçilerin sorun yaşamayacağının sözünü verdi. Ancak bu yardım paketi kimleri kapsıyor belli değil. Bir çok esnaf, işleri azaldığı için saat ücretli çalışan garson, komi gibi insanları artık çalıştıramayacak. Saat ücreti ödeyerek işçi çalıştıran çok sayıda iş alanı ve buna bağlı olarak çok sayıda insan var. Örneğin müze rehberleri, çevirmenler, evlerinde çocuk bakan insanlar vb. bu tür sektörlerdeki insanlar çalışamadıkları zaman para da kazanamıyorlar.
KÖLN - Seyahatler, büyük etkinlikler iptal ediliyor, okullar, müzeler, kütüphaneler kapatıldı. Kiliseler, camiler, sinagoglar ibadete kapalı olacak. Spor salonları, yüzme havuzları, çocuk oyun parkları da pazartesi akşamı alınan hükümet kararıyla kapatıldı. Toplu taşıma araçları hafta sonu planına göre seyrek çalışacak. Restoranlar, kafeler en geç saat 18.00'e kadar açık kalacak. Kimi eyaletlerde sinemalar da kapatıldı. Baden-Württemberg eyalet hükümeti, korona virüsü nedeniyle eyaletteki tüm havaalanlarını kapatma kararı almaya çalışıyor.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB' ülkelerine geçici bir giriş yasağı uygulanmasını önerdi. Von der Leyen, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, AB devlet ve hükümet başkanlarına 'gereksiz seyahat'leri durdurma teklifinde bulunacağını söyledi. Başlangıçta 30 gün boyunca uygulanacak yasak, ancak gerekirse genişletilebilecek. AB devlet ve hükümet başkanları bugün Covid-19 ile ilgili krizde nasıl ilerleyeceklerini bir video konferansla tartışacaklar.
Robert Koch Enstitüsünün verilerine göre, Almanya'da Pazartesi günü itibariyle enfekte sayısı 4 bin 838'e ölü sayısı da 12'ye yükselmişti. Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde 5, Bayern'de 4, Baden Wüttenberg eyaletinde 3 kişi öldü. Virüs hızla yayılıyor. Muhtemelen bu yazı yazılırken sayılar çoktan değişmişti. Almanya hükümeti İtalya örneği göz önündeyken önlem almakta gecikti diye eleştiriliyor. Okullar, müzeler, kütüphaneler geçtiğimiz cuma gününden itibaren Paskalya tatilinin sonuna yani 19 Nisan'a kadar kapatıldı. Pazartesiden itibaren de Almanya sınırlarını kapattı. Lüksemburg, Fransa, Avusturya, İsviçre ve Danimarka sınırlarında ise sınır kontrolleri yapılmaya başlandı.
Ölü sayısı bir ve vaka sayısı 868 olan Avusturya en sert önlemleri alan ülke oldu. Eczaneler, postaneler, bankalar ve marketler dışında her yer kapatıldı. Hükümet, vatandaşlarına sadece acil ihtiyaç durumunda evden çıkmaları uyarısında bulundu. Tirol eyaletinde sokağa çıkma yasağı yürürlüğe girdi.
SAAT ÜCRETLİLER; EVSİZLER NE OLACAK?
Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmeier, 614 milyar dolarlık kredi yardım paketi hazırlandığını ilan etti. Şirketlerin ve işçilerin sorun yaşamayacağının sözünü verdi. Ancak bu yardım paketi kimleri kapsıyor belli değil. Bir çok esnaf, işleri azaldığı için saat ücretli çalışan garson, komi gibi insanları artık çalıştıramayacak. Saat ücreti ödeyerek işçi çalıştıran çok sayıda iş alanı ve buna bağlı olarak çok sayıda insan var. Örneğin müze rehberleri, çevirmenler, evlerinde çocuk bakan insanlar vb. bu tür sektörlerdeki insanlar çalışamadıkları zaman para da kazanamıyorlar. Bir işsizlik sigortaları da yok. Bu insanların evde oturdukları süre boyunca kira, fatura, sağlık sigortası, mutfak masrafları nasıl karşılanacak henüz kimse bilmiyor. Sadece Harz IV adıyla temel ihtiyaçları karşılamak için verilen işsizlik yardımı ile ilgili kolaylaştırıcı adımlar atıldığı bildirildi. Artık işsizlik parası almak için başvurular telefonla yapılabilecek ve başvurular "resmi formda olmak zorunda olmadan" kurumların posta kutusuna atılabilecek.
Bir başka ciddi sorun da evsiz olup sokakta yaşayan insanların durumu. Bu insanlarla ilgili nasıl bir önlem alınıyor. Bu insanların çoğu madde bağımlısı, vücut bağışıklık sistemleri güçlü değil. Onlar için nasıl tedbirler alındı mı alınıyor mu bilinmiyor.
Almanya'da hatta Avrupa'nın bir çok ülkesinde yaşlı nüfus çok ve bu insanların hepsinin evde oturması gerekiyor. Bu durumda onların günlük ihtiyaçları nasıl karşılanacak? Kim karşılayacak? Güçlü bir organizasyon varmış gibi bir izlenim edinemiyoruz.
MÜLTECİLER İÇİN VE AZ GELİŞMİŞ ÜLKELER İÇİN DURUM DAHA DA AĞIR
Yardım kuruluşları, mülteci kamplarında korona virüsünden kaynaklanabilecek olası toplu ölüm hakkında uyarıda bulundular. Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland pazartesi günü Oslo'da yaptığı açıklamada milyonlarca insanın tehlikede olduğunu söyledi. Risk Bangladeş, İran, Afganistan ve Yunanistan'daki mültecileri etkiliyor. Suriye, Yemen ve Venezuela'da bazı bölgelerdeki nüfus da risk altında. Egeland, bu ülkelerdeki sağlık sistemlerinin savaşlar ve siyasi krizler nedeniyle çöktüğünü vurguladı. Egeland, dünya toplumunun yardımlarla bu felaketi önlemesi gerektiğini söyledi. Birçok mülteci kampında hijyenik ve sıhhi durumun acilen iyileştirilmesi gerekiyor. Yeni korona virüsünün olası yayılımı ile mücadele etmek için daha fazla sağlık personeli gerekiyor.
Sistemin tüm ülkelerde üç aşağı beş yukarı ne kadar da aynı şekilde işlemediğini daha da net görüyoruz. Sağlık ve eğitimin neoliberalizmin kucağına atılması tüm ülkelerde aynı sonuçları doğurdu. Sadece okullar, mekanlar hatta Fransa'da olduğu gibi parklar, bahçeler kapatılarak çözüm aranıyor. Evet, izolasyon, insanların birbirleriyle temas etmemesi önemli fakat hükümetlerin, devletlerin bir başka görevi insanlara güvende olduklarını hissettirmek. Açık bir biçimde herkesin sorununu kapsayacak tedbirler almak. Sağlık kurumlarının ve hastanelerin kapasitelerini artırmak. İtalya'da yaşanan hastane, yatak, malzeme sorunundan ders çıkarıldığını bu sorunlarla karşılaşılmayacağını halka anlatmak gerekiyor.
POZİTİFLER VE NEGATİFLER AYNI UÇAKLA SEYAHAT EDECEK
Bir anda ülkeler arası uçuşlar durduruluyor ama insanların planladıklarından daha uzun bir süre gittikleri ülkeden çıkamama durumlarında onlara ne gibi destekler sunulacağı bilgisi ortada yok. Türkiye, Almanya'yla uçuşları karşılıklı durdurduğunu açıklıyor. İnsanlar geri nasıl döneceklerini bilemiyor. Sürekli her yerden farklı bilgiler geliyor. Türkiye'den ziyarete gelmiş olan arkadaşımın Almanya'dan nasıl geri döneceğini iki gün boyunca öğrenemedik. Geri döneceği tarihte uçuşlar iptal edildiğinden yeni bir bilet aldı. Fakat onu da gelen başka bilgiler üzerine iptal etti. Son olarak konsolosluklara başvurarak en geç yarın akşama kadar organize edilecek geri dönüşler için listelere isim yazdırmak gerektiğini öğrenince bugün listeye adını yazdırdık. Hala yarın yapılacak uçuş hakkında telefon bekliyor ve Türkiye'ye indiğinde kendisini nasıl bir karantina sürecinin beklediğini bilmiyoruz. Bu insanlar uçağa binerken test edilmiyor negatif veya pozitif çıkanlar ayrılmıyor. Aynı durum karantina için de geçerli. Negatif olanlar ve pozitif olanlar aynı ortamda bulunacaklarsa ne anlamı var bu karantinanın bilemiyoruz.
Ortaya çıkan sonuç her ülke kendi çapında hazırlıksız yakalandı. İnsanların kafası karışık. Sakinlik, doğru kaynaklardan bilgi edinme, sorumlu davranma ve sadece kendimizi değil başkalarını da düşünmek çok önemli. İnsan bir başkasına hep her konuda muhtaç bu bilgi dursun aklımızın bir köşesinde önümüzdeki günlerin ne getireceği hala belirsiz.