Virüsü 'sıfırlamanın' yolu: İtalya'da bir kasabada herkes test edildi

Korona virüsü nedeniyle derin bir trajediye sahne olan İtalya'da, bir kasabadaki salgın tamamen durduruldu. Kasabada yaşayan herkese, belirtileri gösterip göstermediklerine bakılmaksızın iki defa test yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınında en yüksek ölüm ve en enfeksiyon oranlarına sahne olan İtalya'da, bir kasabadaki yayılma oranı herkesin test edilmesiyle sıfırlandı. Belirtileri göstermeyen kişilere bile test yapılması sonucu günlerdir hiçbir yeni vakaya rastlanmayan kasaba, bilim insanlarına salgının önüne nasıl geçilebileceği konusunda önemli veriler sağladı.

İtalya'nın kuzeyindeki Vò isimli kasaba, ülkede korona virüsünden ilk ölümün yaşandığı yer olmuştu. Padua Üniversitesi'nin Kızılhaç ve yetkililerin yardımıyla gerçekleştirdiği bilimsel çalışmanın sonucundaysa, kasabada virüsün yayılma oranı sıfırlandı ve bir daha ölüm yaşanmadı.

SEMPTOM GÖSTERMEYEN EN AZ ALTI KİŞİ BULUNDU

Çalışma kapsamında, kasabada yaşayan 3 bin 300 kişiye ikişer defa test yapıldı. Çalışmanın başladığı 6 Mart günü kasabada 90 vaka bulunuyordu. Belirtileri göstermeyenler de dahil herkesin test edilmesi sonucu yayılma tamamen durduruldu. En az altı kişinin hiçbir semptoma sahip olmadığı halde pozitif çıktığının belirtildiği araştırmada, "Eğer bu kişiler tespit edilmeseydi, kasabayı farkında olmadan enfekte edeceklerdi" denildi.

'BASKILANMIŞ ENFEKSİYONLARI DA BULDUK'

Uzmanlar, araştırma sayesinde virüsün bulaşma dinamiklerinin çok daha iyi anlaşıldığını söylüyor. Projeye katılan bilim insanlarından Andrea Crisanti "Buradaki salgını durdurabildik çünkü baskılanmış enfeksiyonları belirleyip izole edebildik" dedi. Profesör Sergio Romagnani de, "Belirti göstermeyenlerin izole edilmesi virüsün yayılmasını engellemekte hayati önem taşıyor" diye konuştu.

'TEST YAPMAK KİMSEYE ZARAR VERMEZ'

İtalya'da son günlerde yapılan test sayısı ciddi biçimde artmış durumda. Çok az sayıda vakanın görüldüğü Veneto'nun valisi Luca Zaia, bölgede yaşayan herkesi test ettiklerini belirterek "Test yapmak kimseye zarar vermez. Veneto İtalya'nın en sağlıklı bölgesi, bu da test yapmanın işe yaradığının göstergesi" demişti. (DIŞ HABERLER)