İsrail'de 'ses üzerinden korona testi' denemesi başladı

İsrail Savunma Bakanlığı, korona virüsü testlerini hızlandırmayı amaçlayan bir proje geliştirdi. Hastaların ses örnekleri incelenerek, virüsün insan sesinde bir 'parmak izi' bırakıp bırakmadığı araştırılacak. Projenin başarılı olması halinde, telefon uygulaması üzerinden test yapılması planlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınıyla mücadelede en etkili yöntemlerden biri çok sayıda test yapıp belirti göstermeyen hastaları da izole etmek olarak görülürken, İsrail Savunma Bakanlığı 'ses üzerinden virüs testi' denemesi yapılacağını açıkladı. Buna göre, virüsün hastalanan kişilerin seslerinde herhangi bir 'parmak izi' bırakıp bırakmayacağı incelenecek.

Bakanlık açıklamasına göre, Vocalis Health isimli İsrailli şirket, bu hafta hastaneler ve akademik kurumlarla birlikte çalışarak, virüsü kaptığı kesinleşen hastaların seslerinden örnek alacak. İsrail Savunma Bakanlığı'nın denetiminde gerçekleştirilecek projede, sesler bir mobil uygulamayla incelenecek. Açıklamada, "Bu ses örnekleri, yapay zeka temelli bir algoritma kullanılarak analiz edilecek. [Virüsün] seste bıraktığı kendine özel parmak izinin belirlenmesi amaçlanacak" denildi.

Şirketin geliştirdiği aplikasyon, şu an için sadece araştırmaya katılmasına karar verilen tıp personeli ve hastalar tarafından kullanılabilecek. Bununla birlikte, şirketin internet sitesine isteyen herkesin ses örneklerini göndererek araştırmaya katılabileceği belirtildi. İlk sonuçların altı haftada çıkması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)