New Yorklu doktorlar: Hastaneler üçüncü dünya ülkesi hastaneleri gibi

ABD'de salgının merkezi haline gelen New York'taki sağlık çalışanları, kentte ve hastanelerde durumun çok kötü olduğunu açıkladı. Hastanelerde yeterli ekipman bulunmadığını söyleyen doktorlar, "Şimdiye kadar böyle bir şey görülmedi. Hastane 3 haftadır dolup taşıyor. Ne zaman bir yatak boşalsa hemen doluyor. Tesislerimiz üçüncü dünya ülkesi hastaneleri gibi" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD 80 binden fazla vakayla Çin'i ve İtalya'yı geçti. Ülkedeki vakaların ya da ölümlerinin 3'te 1'inin görüldüğü New York, salgının merkezi konumunda. Washington'daki bir basın toplantısında rakamlardaki artışın şaşırtıcı olup olmadığıyla ilgili bir soruya ABD Başkanı Donald Trump, test sayısındaki artış nedeniyle vaka sayısının arttığı yanıtını verdi. Trump, ülke çapında tıbbi malzemelerin yetersiz olduğu eleştirisini ise reddetti.

BBC Türkçe'nin haberine göre, New York'taki sağlık çalışanlarının yaptığı açıklamalar, Başkan Donald Trump'ı yalanlıyor. New York'taki Elmhurst Hastanesi'nde çalışan bir doktor, çalıştığı hastanede bekleme odalarının bulaştırma ihtimali olan insanlarla dolu olduğunu, bu potansiyel hastaların bekleme süresinin 6 saati bulduğunu, hastaneye yatacakların ise yatak boşalana kadar bir sedyede 50-60 saat beklemek zorunda kalabildiklerini söylüyor.

'3 HAFTADIR YATAKLAR DOLUP BOŞALIYOR'

Hastanede 20 yıldır çalışan Acil Servis doktoru Rikki Lane, "Hastane mizde şimdiye kadar böyle bir şey görülmedi. Hastane 3 haftadır dolup taşıyor. Ne zaman bir yatak boşalsa hemen doluyor, fazlasıyla" diyor

Doktor Lane, hastanenin acilen tıbbi ekipman, solunum cihazı, yatak ve sağlık çalışanı gibi, tedarik zincirindeki her şeye ihtiyacı olduğunu belirterek, "İhtiyaç her gün katlanarak artıyor" diye konuşuyor.

CNN televizyonuna konuşan New Yorklu doktorlar ise hastanelerde yeterli ekipmanın bulunmadığı uyarısını yapıyor.

Adını vermeden CNN'e konuşan bir doktor, "New York'ta bunları yaşıyor olmamız akıl almaz... Üçüncü dünya ülkesi senaryosu gibi" dedi.

Aynı doktor, başta 70 yaş üstü vakaların hastanelere kaldırıldığını, şimdiyse çok sayıda 50 yaş altı hastanın getirildiğini ifade etti.

New York Valisi Andrew Cuomo, salgın zirve noktasına ulaştığında kentin 140.000 yatağa ihtiyaç duyabileceğini öngörüyor. Ancak şehirdeki hastanelerde şu an sadece 53.000 yatak bulunuyor.

ABD'de hayatını kaybeden 1000'den fazla kişinin 385'i New York eyaletindendi.

Amerikan basınına konuşan sağlık çalışanları, ülkede salgının tepe noktasına henüz ulaşılmadığını, gelecek haftalarda vaka sayısının artmasıyla, eksikliklerin daha fazla hissedileceğini yazıyor.

ABD basını New York şehrinde, insanların genel olarak belirtilerinin hastaneye yatmayı gerektirecek kadar ciddi olması halinde teste erişebildiklerini yazıyor. Aksi takdirde bu kişilere evde kendilerini karantinaya almaları söyleniyor.

'ARTIK 30'LU YAŞLARDAKİLER ÖLÜYOR'

New York'taki bir solunum yolları uzmanı ise, ülkedeki Covid-19 salgınının başlangıcında hasta ve yaşlıların hayatını kaybettiğini ancak artık durumun değiştiğini kaydediyor.

İsmini vermek istemeyen uzman, "Şimdi 50'lerindekiler, 40'larındakiler, 30'larındakiler hayatını kaybediyor" diyor. "30'larındaki bir kişinin hayatını kaybetmesini izlemeniz çok acı. Ziyaretçi alamıyorsunuz. Bir odada tek başına solunum cihazına bağlı olarak yatıyorlar. Çok can sıkıcı."

Şehirde vakaların her gün ikiye katlandığını söyleyen New York Sağlık Merkezi'nden acil tıp uzmanı Craig Spencer, bazı doktorların kendisine saatte bir ya da iki hastaya solunum cihazı takmak zorunda kaldıklarını söylediklerini anlatıyor.

New York'taki kamu hastanelerini temsil eden sağlık hizmetleri kuruluşundan yapılan açıklamada ise şimdilik yeterli tıbbi ekipmanın olduğu belirtiliyor, "sağlık sisteminde koruyucu ekipman ve solunum cihazı eksikliklerinin olduğu iddiası yanlıştır" deniyor.