AB'den sınırsız yetki alan Orban'a: Virüs bahanesiyle demokrasinin altını oyma

Korona virüsü krizini fırsat bilip parlamentodan ülkeyi sınırsız süreliğine kararnameyle yönetme yetkisi alan Macaristan Başbakanı Victor Orban'a Avrupa Birliği'nden sert bir uyarı geldi. Avrupa Komisyonu Orban'a, demokrasiyi ihlal etmeme çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınıyla mücadele etme gerekçesiyle ülkeyi sınırsız süreliğine kararnameyle yürütme yetkisi alan Macaristan Başbakanı Victor Orban'a Avrupa Birliği'nden (AB) tepki var. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Orban'ın parlamentoyu baypas etmesine olanak tanıyan yeni yasayı sert bir dille eleştirdi. Von der Leyen, Macaristan'da korona virüsü krizinin demokrasinin engellenmesi için kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Sağcı ve göçmen karşıtı söylemleriyle tanınan Orban'ın partisi Fidesz, üçte iki çoğunluk sahibi olduğu parlamentoda dün çıkardığı yasayla Başbakan'a açık uçlu yetkiler verdi. Yeni yasa Orban'ın parlamentoyu baypas ederek ülkeyi kararnameyle yönetmesinin önünü açtığı gibi, bu değişikliğe bir süre kısıtlaması da getirilmedi. Dahası, 'korona virüsü hakkında yanlış bilgi yayma' suçlamasıyla kişilere beş yıla kadar hapis cezasının da önü açıldı.

'ALINAN ÖNLEMLER ORANTILI OLMALIDIR'

Ursula von der Leyen de, yasaya zaman kısıtlaması konulmamasını eleştirerek "Acil durumlarda alınan önlemler orantılı olmalıdır. Süresiz olmamalıdır. Hükümetler, bu düzenlemelerin incelemeye tabi tutulduğundan emin olmalıdır" dedi. Von der Leyen, yasanın 'yanlış bilgi yayanlar' ile ilgili bölümünü de "Demokrasi, özgür ve bağımsız medya olmadan işleyemez" söyleriyle eleştirdi.

Avrupa Komisyonu'nun, AB üyesi olan Macaristan'da yürürlüğe giren bu yasayı yakından takip edeceği ve nasıl uygulandığını inceleyeceği de belirtildi. (DIŞ HABERLER)

Orban virüsü fırsata çevirdi: Macaristan'ı sınırsız yetkiyle yönetecekOrban virüsü fırsata çevirdi: Macaristan'ı sınırsız yetkiyle yönetecek