'Menoume spiti': Yunanistan salgını nasıl kontrol altına aldı?

Komşu Yunanistan, korona virüsü salgınının yayılma hızını kesmiş olmasıyla dikkat çekiyor. Peki ülkede hangi önlemler alındı? Halk, 'menoume spiti (evde kal)' kampanyasına ne kadar uydu?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgını Avrupa'da binlerce kişinin ölümüne yol açarken, komşu Yunanistan'daki düşük vaka sayısı ve ölüm oranları dikkat çekiyor. Peki Yunanistan salgının önü kesmeyi nasıl başardı? Hükümet hangi noktada hangi önlemleri aldı? Halk, 'menoume spiti (evde kal)' kampanyasına ne kadar uydu?

Uzmanlara göre, Yunanistan'da şu ana dek sadece 1884 vakanın tespit edilmesinin ve ölü sayısının 83'te kalmasının ana nedeni, karantina tedbirlerinin çok erken alınmış olması. Daha yeni yeni atlatılan ekonomik krizin sağlık sistemine olumsuz yansımasının binlerce ölüme yol açmasından endişelenen Yunan hükümeti, salgından daha ağır etkilenen birçok komşusundan önce sokağa çıkma yasağı ilan etti.

SOKAĞA ÇIKAN FORM DOLDURUYOR

Ülkedeki barlar ve restoranlar mart ortasında kapatılırken, 23 Mart'ta da acil olmayan durumlar haricinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bu sırada havanın açması nedeniyle yüzlerce kişi plajlara ve Selanik gibi şehirlerde kordon boylarına akın ederken, plaj ve kayak merkezi gibi eğlence alanları da kapatıldı.

Ülkede şu an dışarı çıkan herkesin yanında, neden sokakta olduğunu ayrıntılandıran bir form taşıması isteniyor. Düzenli olarak devriye gezen polis, kuralları ihlal edenlere 150 euro ceza kesiyor.

SÜPERMARKETLERE NUMARA SİSTEMİ

Süpermarketlerde ise 'kalabalık kontrolü' önlemleri hayata geçirildi. Birçok süpermarket, müşterilerin içeriye numarayla girmesini sağladı; böylece kişi başı 15 metrekarelik ortalama bir alan yaratılarak sosyal temas azaltıldı.

ADALAR FERİBOTLARINA KISITLAMA

Yerleşik nüfusun yaş ortalamasının daha yüksek olduğu Yunan adalarına giden feribotlara da yeni kurallar getirildi. Feribotlara şu an sadece, adalarda oturan kişilerin binmesine izin veriliyor, turist alınmıyor.

YOĞUN BAKIM YATAĞI SAYISI ARTIRILDI 

Yunan hükümeti, salgının ilk günlerinde devlet hastanelerindeki yoğun bakım ünitesi sayısını da artırmaya girişti. The Independent'ın haberine göre, 11 milyon nüfuslu ülkede mart başında 565 olan yoğun bakım ünitesi sayısı 910'a yükseltildi.

'İTALYA'DAN GELEN HABERLER HAREKETE GEÇİRDİ'

Atina'daki Panteion Üniversitesi'nden Stella Ladi, tüm bu önlemlerde ekonomik çekincelerin ve İtalya'dan gelen haberlerin rol oynadığını söylüyor: "En kilit hamle, hükümetin, ekonomik krizin ve kesintilerin sonucunda sağlık sisteminin baş edemeyeceğinden endişelenmesi nedeniyle çok hızlı davranmasıydı. İtalya örneği de önemliydi: İtalya Yunanistan'da sadece bir komşu olarak değil, aynı zamanda bir ayna olarak da görülür. İtalya'dan gelen görüntüler ve orada yaşananlar, hem hükümetin hem de halkın durumu ciddiye almasını sağladı."

'SÜPER BULAŞTIRMA NOKTALARI ERKEN KAPATILDI'

Yunan hijyen ve epidemiyoloji uzmanı Gkikas Magiorkinis de, önlemlerin erken alınmasının önemine işaret ediyor: "Okul, konferans ve büyük toplantılar gibi süper bulaştırıcı özelliği olan kaynakların erkenden kapatılması, salgının çok başında sağlandı. Bunun sonucunda yayılmanın engellenmesinde etkili sonuç alındı."

'SAĞLIK, YUNAN HALKI İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR'

Yunanistan'ın kuzeyindeki Perama kentinde yaşayan Norma Simos ise sağlık konusundaki toplumsal geleneğin de etkili olduğunu söylüyor. "Burada sokaklar bomboş. Birisinin, Yunanların bu kadar disiplinli olmasına şaşırdığını söylerken duydum ama durum aslında böyle değil" diyerek devam ediyor: "Yunancada birisine 'Merhaba' derken de, 'Hoşçakal' derken de, 'Sağlığına' ifadesi kullanılır. Dilimizde sağlık önemli bir yer tutar."

SIĞINMACI KAMPLARI İÇİN ENDİŞE SÜRÜYOR

Yunanistan'da korona virüsünün yayılması engellenmiş görünse de, endişe yok değil. Ülkedeki en büyük kaygılardan biri, virüsün sığınmacı kamplarına yayılması. Anakarada iki kampta vakalara rastlanması nedeniyle 14 günlüğüne karantina ilan edilirken, sivil toplum kuruluşları da Midilli Adası'nda sadece 3 bin kişilik alanda 20 bin sığınmacının yaşadığı Moria Kampı için alarm zilleri çalıyor. Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün, kamptaki nüfus oranının düşürülmesi yönündeki çağrısı henüz karşılık bulmuş değil. (DIŞ HABERLER)