Alman İlaç ve Tıbbi Ürünler Enstitüsü: Şu ana dek yeterince etkili bir ilaç yok
Alman İlaç ve Tıbbi Ürünler Enstitüsü (BfArM) Başkanı Karl Broich: Yeni tip korona virüsüne karşı ilaç bu yıl içinde ruhsat alabilir. Ancak şu ana dek hastalığa karşı yeterince etkili olduğu kanıtlanan bir ilaç yok.
DUVAR - Dünya genelinde hızla yayılan yeni tip korona virüsüne karşı aşı ve ilaç çalışmaları sürüyor. Alman İlaç ve Tıbbi Ürünler Enstitüsü (BfArM) Başkanı Karl Broich tedavi için araştırılan etken maddelerle ilgili klinik araştırmaların sonuçlarının birkaç hafta içinde kendilerine ulaşacağını açıkladı. Bonn'da yayımlanan General-Anzeiger gazetesine konuşan Broich, COVID-19'a karşı etkili bir ilacın bu yıl içinde ruhsat almasının mümkün olduğunu belirtti.
Yeni tip korona virüsüne karşı yapılan çok sayıda klinik araştırma olduğuna işaret eden Broich, "Ancak şu ana dek hastalığa karşı yeterince etkili olduğu kanıtlanan bir ilaç yok" dedi. Korona virüsüne ve yol açtığı akciğer hastalığı COVID-19'a karşı aşı da bulunamadığını söyleyen Broich, bu nedenle hali hazırda kullanılan başka ilaçların işe yarayıp yaramadığının araştırıldığını hatırlattı.
ALMANYA'DA SEKİZ ARAŞTIRMA YAPILIYOR
Almanya'da yeni tip korona virüsüne karşı çok sayıda klinik araştırması yürütülüyor. Krizin başlamasından bu yana enstitüye ilaç araştırması için çok sayıda başvurunun yapıldığını söyleyen Broich, "Güvenilir ilaçların COVID-19 hastaları için uygunluğunun araştırılması" için sekiz klinik araştırmasına izin verildiğini belirtti. Broich, normal koşullarda böylesi başvurulara yanıtın haftalar ve aylar aldığını ancak şimdi bir ya da iki gün içinde izin verildiğini kaydetti.
Broich'in verdiği bilgiye göre birçok klinik araştırmasında, Ebola tedavisinde kullanılan Remdesivir deneniyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) de tavsiye ettiği Remdesivir, yeni tip korona virüsüne karşı başarı şansı en yüksek görülen adaylardan biri. Remdesivir yeni virüse karşı resmen henüz ruhsat almadı ama 3 Nisan'da ağır hastaların klinik araştırmalar dışında hastanede Remdesivir'le tedavi edilmesine izin verilmişti. (DW Türkçe)