Tom Hanks'in eşi Rita Wilson'dan klorokin uyarısı: İlaç bende o kadar ağır yan etki yaptı ki...

Amerikalı şarkıcı Rita Wilson, oyuncu eşi Tom Hanks'le birlikte gördükleri korona virüsü tedavisini anlattı. Wilson, kendisine Türkiye'de de kullanılan klorokin adlı sıtma ilacının verildiğini açıkladı; "Ateşim düştü ama klorokininin o kadar aşırı yan etkileri oldu ki... Bu ilaç konusunda dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikalı ünlü şarkıcı Rita Wilson, oyuncu eşi Tom Hanks ile birlikte korona virüsünü kapıp iyileşmelerinin ardından tedavi sürecini anlattı. 63 yaşındaki Wilson, Avustralya'da gördükleri tedavide kendisine klorokin isimli sıtma ilacının verildiğini ancak çok ağır yan etkiler yaşadığını söyledi.

Amerikan televizyon kanalı CBS'e konuşan Wilson, 12 Mart günü Avustralya'da yapılan test sonucunun pozitif çıkması sonrası Queensland kentinde yattığı hastanede, ateşinin 38.9 dereceye çıktığını söyleyip şöyle devam etti:

'İŞE YARAYIP YARAMADIĞINI TAM OLARAK BİLMİYORUZ'

"Bana klorokin verdiler. İnsanların bu ilaçtan söz ettiğini biliyorum. Ama size sadece şunu söyleyebilirim - ilacın mı işe yaradığını, yoksa ateşimin zaten düşme noktasına mı geldiğini bilmiyorum. Sonuçta ateşim düştü ama klorokininin o kadar aşırı yan etkileri oldu ki... Aşırı derecede midem bulandı, başım döndü, yürüyemedim ve kaslarımın çok zayıfladığını hissettim. İnsanların bu ilaç konusunda dikkatli olması gerektiğini düşünüyorum. Bu hastalıkta işe yarayıp yaramadığını tam olarak bilmiyoruz."

TÜRKİYE'DE DE KULLANILIYOR

Klorokin ve hidroklorokin maddelerini içeren sıtma ilaçları, Türkiye dahil birçok ülkede Covid-19 hastalarında özellikle ateş düşürücü olarak kullanılıyor. Ancak ABD Başkanı Donald Trump'ın geçtiğimiz haftalarda ısrarla 'tavsiye etmesi' ile gündeme gelen bu ilacın, Covid-19 tedavisindeki etkileri hâlâ tartışma konusu.

TARTIŞMA NEDEN KAYNAKLANIYOR?

ABD'de salgın konusunda en yetkili isim olan Doktor Anthony Fauci, Trump'la çelişerek klorokinin faydalarının henüz kanıtlanmadığını söylemişti. Brezilya'da yapılan bir denemede 11 hasta bu ilaç nedeniyle ölmüş, ilacın kalbi zayıflattığı sonucuna varılmıştı. Avustralya'da yapılan bir başka araştırmada ise klorokinin kalbe zarar vermek gibi hayati tehlikeye yol açan yan etkilere yol açtığını belirlemişti. Öyle ki, Avustralya Sağlık Koruma Komitesi, federal sağlık bakanlığına karşı gelerek bu ilacın hastanelerde kullanılmaması tavsiyesinde bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)