Güney Sudan'da solunum cihazından çok başkan yardımcısı var!
Korona virüsü salgınının, sağlık sistemi yetersiz olan Afrika ülkelerinde yayılmasına dair endişe büyüyor. Kıtada 41 ülkede yaşayan yüz binlerce kişi için toplamda 2 binden az sayıda solunum cihazı var. 11 milyonluk bir nüfusu olan Güney Sudan'da, başkan yardımcısı sayısı solunum cihazı sayısından daha fazla.
DUVAR - Korona virüsünün yol açtığı küresel salgında, Afrika kıtası için endişe giderek büyüyor. Uzmanlar, kıta ülkelerinin sağlık sistemlerinin salgınla baş etmekte zorlanacağına, krizin büyümesinin de toplumsal gerilimlere yol açabileceğine işaret ediyor.
New York Times gazetesinin Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına dayanarak derlediği verilere göre, kıta ülkelerinin birçoğunda yeterli solunum cihazı bulunmuyor. Öyle ki, 11 milyonluk bir nüfusu olan Güney Sudan'da, başkan yardımcısı sayısı solunum cihazı sayısından daha fazla. Ülkede beş başkan yardımcısı ve sadece dört tane solunum cihazı bulunuyor.
LİBERYA'DA BİR CİHAZ ABD ELÇİLİĞİNDE
Diğer ülkelerin durumu da pek farklı değil. 5 milyon nüfusu olan Orta Afrika Cumhuriyeti'nde üç adet, Liberya'da ise çalışır durumda altı adet solunum cihazı var. Liberya'daki bu cihazlardan biri de, Amerikan Büyükelçiliği'nin kapalı kapılarının ardında duruyor.
10 ÜLKEDE HİÇ YOK
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, 41 Afrika ülkesinde yaşayan yüz binlerce kişi için toplamda 2 binden az sayıda solunum cihazı bulunuyor. Kıtadaki 10 ülkede ise hiç solunum cihazı yok. Yoksul ile zengin ülkelerin imkânları arasındaki bu fark, örneğin ABD'de 170 bin adet solunum cihazı bulunduğu bilgisiyle pekişiyor....
Söz konusu eşitsizlik, kıtadaki 55 ülkenin kendi aralarında da göze çarpıyor. Büyük bir ekonomiye ve kısmen güçlü bir sağlık sistemine sahip olan Güney Afrika Cumhuriyeti'nde çok sayıda solunum cihazı bulunurken, 20 milyonluk bir nüfusu olan Burkina Faso sadece 11 cihaza sahip.
South Sudan, a nation of 11 million, has more vice presidents (five) than ventilators (four). CAR has 3 ventilators for its 5 million people. In Liberia, which is similar in size, there are six working machines — and one is at the US embassy. https://t.co/PzYaHSNacm
— Megan Specia (@meganspecia) April 18, 2020
TEMİZ SU VE SABUN DA EKSİK
Uzmanlar Afrika'da, maske, oksijen tüpü, hatta temiz su ve sabun eksikliği yaşandığına da dikkat çekiyor. Bu durumun, sıkı önlemler uygulanmaması halinde virüsün kıtada felakete varacak bir ölçekte yayılma riskinin altı çiziliyor. 2015 tarihli bir BM raporuna göre, Sahraaltı Afrika'da nüfusun sadece yüzde 15'inin temiz çeşme suyu ile sabuna erişini var. Liberya'da bu oran, 2017'de daha da yüksek çıktı. Öyle ki, evlerin yüzde 97'sinde temiz su ve sabun olmadığı tespit edildi.
HER BİR MİLYON KİŞİYE SADECE BEŞ YOĞUN BAKIM YATAĞI VAR
Dünya Sağlık Örgütü'nün geçtiğimiz hafta açıkladığı verilere göreyse, Afrika'nın 55 ülkesinin 43'ündeki toplam yoğun bakım yatağı sayısı 5 binden az. Bu, her 1 milyon kişiye beş yatak düştüğü anlamına geliyor. Avrupa'da ise her 1 milyon kişiye 4 bin yatak düşüyor.
CİHAZ FİYATLARI ALIŞVERİŞİN ORTASINDA KATLANIYOR
New York Times'a konuşan uzmanlar, birçok Afrika ülkesinin salgına hazırlanmak için solunum cihazı satın almaya çalıştığını ancak küresel talebin çok yoğun olması nedeniyle daha güçlü ülkelerle rekabetin zor olduğunu sa söyledi. Buna göre, Afrika ülkelerinin hem kendi aralarında hem de büyük ülkelerle yarıştığı bir ortamda, ilk fiyatı 15 bin dolar olan bir solunum cihazı için bir anda 24 bin dolar istenebiliyor. (DIŞ HABERLER)