İspanya'da çocukların sokağa çıkmasına izin geliyor

Korona virüsü salgınında zirve noktasını geçmiş görünen İspanya, 14 Mart'tan bu yana sokağa çıkmasına izin verilmeyen sekiz milyon çocuk için önlemleri hafifletiyor. Çocuklara yönelik sokağa çıkma yasağı, önümüzdeki hafta gevşetilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ölüm ve yeni vaka oranlarının giderek düşmesiyle korona virüsü salgınının zirve noktasını geçmiş görünen İspanya'da, 14 Mart'tan bu yana sokağa çıkmasına izin verilmeyen sekiz milyon çocuk için iyi haber geldi. Çocukların 27 Nisan pazartesi gününden itibaren sokağa çıkmasına izin verileceği açıklandı.

GÜNÜN BELİRLİ ZAMANLARINDA İZİN

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, çocuklara yönelik kısıtlamaların 'temiz hava alabilmeleri için' gevşetileceğini söyledi. Sanchez, dün akşam yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, 'salgının en aşırı anlarının geride kaldığını' belirterek, çocukların 27 Nisan'dan itibaren günün belirli zamanlarında dışarı çıkmasına izin verileceğini açıkladı.

'ÇOCUK DOKTORLARININ TAVSİYELERİ DİNLENECEK'

Birçok çocuğun 40-50 metrekarelik evlerden günlerdir çıkmadığına dikkat çeken Sanchez, çocuklara sınırlı ve salgından kaçınma kurallarına uygun şekilde izin verileceğini söyledi. Ancak bu kararın pratikte nasıl hayata geçirileceğinin ayrıntılarını, çocuk doktorları ve bölge yönetimleriyle görüştükten sonra belirleyeceğini de vurguladı.

20 bini aşkın kişinin korona virüsü nedeniyle hayatını kaybettiği İspanya'da, geçtiğimiz hafta inşaat ve üretim sektörlerindeki işçiler işbaşı yapmıştı. Ancak vaka sayısının 200 bine yaklaştığı ülkede, sokağa çıkma konusundaki temel önlemler hâlâ kaldırılmadı. Yetişkinlerin dışarıya sadece yemek almak veya eczaneye gitmek için çıkmasına izin veriliyor. İnşaat ve üretim dışında zaruri görülmeyen iş kolları da kapalı.

GENEL TEDBİRLER İÇİN UZATMA İSTEYECEK

Bununla birlikte Sanchez, parlamentodan ülkedeki alarm durumunu 9 Mayıs'a kadar uzatmasını isteyeceğini de ekledi. İspanya Başbakanı, kaydedilen ilerlemenin 'hâlâ yetersiz ve kırılgan' olduğunu vurgulayıp, 'aceleci kararlarla riske atılmaması gerektiğini' belirtti.

'ÇOCUKLARIMIZI ÖZGÜR BIRAKIN'

İspanya'da, 14 Mart'tan bu yana evden çıkmaları tamamen yasaklanan çocukların içinde bulunduğu psikolojik durum son günlerde ana gündem maddelerinden birini oluşturuyordu. Barcelona Valisi Ada Colau geçen hafta hükümete çocuklara izin verilmesi için çağrı yapmıştı. Colau, "Bu çocukların sokağa çıkması lazım. Artık beklemeyin: Çocuklarımızı özgür bırakın!" diye isyan etmişti. İspanya Çocuk Hakları Koalisyonu da, söz konusu tedbirler nedeniyle çocukların hem psikolojisinin hem fiziksel sağlığının zarar gördüğünü belirten bir uyarı yayınlamıştı.

AVRUPA'DA OKULLAR AÇILIYOR

Avrupa'da korona tedbirlerini hafifleten bazı başka ülkelerde de okullar açılmaya başlandı. Danimarka 11 yaşın altındaki çocuklara eğitimi yeniden başlatırken, Norveç'te de yarından itibaren yuvalar açılacak. Almanya'da nüfusun yoğun olduğu bazı eyaletlerde yarın, bazı başka noktalarda ise 4 Mayıs'ta okulların açılması planlanıyor. (DIŞ HABERLER)

İspanya'da ölü sayısı 500'ün altına düştüİspanya'da ölü sayısı 500'ün altına düştü

Dr. Mehmet Öz: Yanlış konuştumDr. Mehmet Öz: Yanlış konuştum