ABD, tarihi fiyat düşüşünün ardından 75 milyon varil petrol alacak

ABD'de petrol fiyatlarının 0 doların altına düşmesinin ardından açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, "75 milyon varil petrol alacağız. 1 ay gibi bir zamanda ham petrol fiyatları 25-28 dolar aralığını görür" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Donald Trump, ham petrol fiyatlarının korona virüsü (Covid-19) salgını, ABD'nin petrol depolama kapasitesinin dolmak üzere olması ve OPEC'in üretim kısıtlaması kararının talep düşüşünün gerisinde kalması nedeniyle sıfır doların altını görmesini değerlendirdi. Trump, "Bu düşüşün nedeni, kimsenin şu anda araba kullanmaması. Fabrikalar, iş yerleri kapalı" diye konuştu.

75 milyon varil petrol alacaklarını söyleyen Trump, "ABD olarak, Stratejik Petrol Rezervimize 75 milyon varil petrol alacağız. Şu anda 75 milyon varil alacak kapasitemiz var. Şimdi petrol almanın tam zamanı" dedi.

"Bu yaşanan, petrolün durumundan ziyade, mali bir durum. Piyasalarda bir tıkanma var, bu nedenle de fiyatlar düştü" diyen Trump, "1 ay gibi bir zamanda ham petrol fiyatları 25-28 dolar aralığını görür, diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

ABD'de petrol fiyatları 0 doların altına düştüABD'de petrol fiyatları 0 doların altına düştü

'BAZI VALİLER TEST KAPASİTELERİNİ ANLAMIYOR'

Korona virüsü salgını nedeniyle bazı valilerle yaşadığı solunum cihazı ve test kapasitesi krizine de değinen Trump, federal hükümetten yeterince yardım alamadıklarını savunan Illionis Valisi J.B. Pritzker ve Maryland Valisi Larry Hogan'ı eleştirdi.

Trump, "Bazı valiler, düşündüklerinden daha fazla kapasiteye sahip. Bazı valiler test kapasitelerini anlamıyor. Mesela Illionis Valisi bunu anlamıyor, Maryland Valisi bunu anlamıyor" dedi.

'YABANCI ÜLKELERE BAĞLI KALAMAYIZ'

ABD'deki salgınının merkez üssü olan New York'un valisi Andrew Cuomo'ya ise kendisine verdiği destekten dolayı teşekkür eden Trump, "New York Valisi Cuomo, yarın Beyaz Saray'a gelecek, kendisiyle Oval Ofis'te göreceğiz" şeklinde konuştu.

Salgın döneminde, üretimin ABD sınırları içinde tutulması gerektiğinin önemini anladıklarını kaydeden Trump, "Bu pandemi, hayati önemdeki tedarik zincirinin ülke içinde tutulması gerektiğinin önemini bir kez daha göstermiştir. Bağımsızlığımızı dışarıdan temin edemeyiz. Yabancı ülkelere bağlı kalamayız. Kendimiz üretip kendimiz kullanalım." ifadelerini kullandı.

WTI TİPİ PETROL EKSİ 37 DOLARA DÜŞTÜ

ABD'de, Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün mayıs ayı için vadeli işlem sözleşmelerinin süresi salı günü dolarken, kontrat sahiplerinin, fiziki ham petrolün teslimatını almaktan kaçınmasıyla söz konusu petrolün varil fiyatı yüzde 300'ün üzerinde değer kaybederek eksi 37,63 seviyesine kadar indi.

Dünya genelinde en yaygın kullanılan Brent türü ham petrolün varil fiyatı ise gün içerisinde yüzde 9'a varan azalışla 25,38 doları test etti. (WASHINGTON/AA)