Robert Koch Enstitüsü: Çocuklar da yetişkinler kadar virüs taşıyor
Almanya'nın kamu sağlığı kuruluşu Robert Koch Enstitüsü'nün Başkan Yardımcısı Prof. Lars Schaade, korona virüsünün yayılmasında çocukların fazla rol oynamadığı tezine karşı çıktı. Schaade, "Çocukların boğazlarında, hiçbir semptom göstermeseler bile, yetişkinlerdeki kadar virüs bulundu" dedi.
DUVAR - Almanya'nın kamu sağlığı kuruluşu Robert Koch Enstitüsü, yeni tür korona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığının yayılmasında çocukların oynadığı rolün 'önemsiz' olarak değerlendirilemeyeceğini açıkladı. Enstitü'nün Başkan Yardımcısı Prof. Lars Schaade, çocukların boğazlarından alınan sürüntülerde yetişkinlerdeki kadar virüs görülebildiğini söyledi.
'HİÇBİR SEMPTOM GÖSTERMESELER BİLE...'
Almanya genelindeki durumu ve yeniden açılma tartışmalarını basın toplantısında değerlendiren Schaade, "Ensitütü'nün verileri, Almanya'da hastalığı kapan çocukların boğazlarında, hiçbir semptom göstermeseler bile, yetişkinlerdeki kadar çok virüs bulunduğunu ortaya koydu" dedi. Alman doktor, bu nedenle okulların açılmasına dair tartışmaları şu anki safhada 'sorumsuzca' bulduğunu söyledi.
'KALP VE BÖBREKLERE DE ZARAR VERDİĞİNE DAİR KANIT VAR'
Schaade, Covid-19 hastalığının kalp ve böbreklere zarar verdiğine dair kanıtlar bulunduğunu da açıkladı. Enstitü'nün Başkan Yardımcısı Prof. Lars Schaade, virüsün kanda pıhtılaşmaya neden olduğuna dair de kanıtlar olduğunu söyleyip, "Otopsiler de dahil, tüm kanıtları sistemli bir şekilde incelemeliyiz" dedi.
'BULAŞMA ORANI HÂLÂ SABİT DÜŞÜŞE GEÇMEDİ'
Schaade, Almanya genelindeki kısıtlamaları gevşetmenin sosyal açıdan anlamlı olduğunu ancak bu tedbirlerin epidemiolojik açıdan aynen devam etmesi gerektiğini vurguladı. Ana amacın hâlâ vaka sayısının 'güvenli bölgede tutulması' olduğunu belirten Schaade, ülkede cuma günü 0,7 olan bulaşma oranının şu anda 0,9'a çıktığını belirtti.
'HAFTADA 1 MİLYON TEST YAPMALIYIZ'
Almanya'da haftada 730 bin test yapıldığını belirten Schaade, bu sayının idealinin bir milyon olması, ayrıca solunum yolu rahatsızlığı ve solunum enfeksiyonu geçiren herkesin test edilmesi gerektiğini vurguladı.
ÜÇ TAVSİYE DEĞİŞMEYECEK
Schaade, aşı bulunmadığı sürece virüsün yayılmasını önleme tavsiyelerinin aynı kalacağını belirtti ve şöyle sıraladı:
* 1,5 metre mesefe korumak
* Dirseğe öksürüp, elleri yıkamak
* Kamusal alanlarda ağzı ve burnu koruyan bir tür maske takmak.
Almanya'da şu anda vaka sayısı her 20 günde, ölüm sayısı da 12 günde bir ikiye katlanıyor. Resmi verilere göre ülkede şu anda 147 bin teyitli vaka bulunuyor. 4 bin 912 kişi de virüs yüzünden hayatını kaybetti. (DIŞ HABERLER, BBC Türkçe)