Trump'tan Ermeni Soykırım'ı açıklaması: Meds Yeghern'i hatırlıyoruz

ABD Başkanı Donald Trump, Ermeni Soykırımı'nın 105'inci yıl dönümüne ilişkin açıklamasında, yine Ermenice ‘büyük felaket’ anlamına gelen 'Meds Yeghern' ifadelerini kullandı. Geçen yıl aralık ayında ABD Senatosu'nda Ermeni Soykırımı'nı tanıyan karar tasarısını oy birliğiyle kabul edilmiş, Trump yönetimi 1915'te yaşananları soykırım olarak kabul etmediklerini ve 'kitlesel mezalim' olarak değerlendirileceğini duyurmuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, Ermeni Soykırımı'nın 105'inci yıl dönümüne ilişkin açıklamasında Ermenice 'büyük felaket' anlamına gelen 'Meds Yeghern' ifadelerini kullandı. Açıklamada, "Bugün 20'inci yüzyılın en büyük toplu kıyımlarından olan Meds Yeghern'de acı çekmiş olanların anısını hatırlıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Beyaz Saray'ın yayımladığı açıklamada, "Bu günde, yaşamını kaybedenlere ve acı çekenlere saygı duyarken, daha insani ve barışçıl bir dünya geliştirme sözümüzü de yineliyoruz" ifadeleri yer aldı.

Geçen yılın aralık ayında ABD Senatosu, Ermeni Soykırımı'nı tanıyan karar tasarısını oy birliğiyle kabul etmişti. Temsilciler Meclisi'nin de daha önce benzer bir tasarıyı ezici çoğunlukla kabul etmiş olması sonrasında, oylamayı üç kez engelletmiş olan Trump hükümeti, 1915'te yaşananları soykırım olarak kabul etmediklerini ve 'kitlesel mezalim' olarak değerlendirileceğini açıklamıştı.

'BİZİM İÇİN HİÇBİR GEÇERLİLİĞİ YOK'

Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump'ın 1915 olaylarına ilişkin açıklaması hakkında, "İç siyasi mülahazalarla yapılan bu açıklamanın bizim için hiçbir geçerliliği yoktur. Açıklamada serdedilen iddiaları reddediyoruz" ifadesini kullandı.

Bakanlık açıklamasında Türkiye'nin 1915 olayları konusunda "Ortak Tarih Komisyonu" kurulması önerisinin halen geçerli olduğuna işaret edilerek şunlar kaydedildi:

"Bu Komisyon kurulduğu takdirde gerçeklerin gün yüzüne çıkacağına inanıyoruz. Bu öneriyi gündemden düşürmeye yeltenenler ise 1915 olaylarındaki sorumluluklarını unutturmak isteyen radikal Ermenilerdir. ABD yönetimi, artık bu gerçeği görmeli ve ona göre hareket etmelidir. Bu vesileyle Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış sürecinde hayatını kaybeden Müslüman, Hristiyan, Yahudi tüm sivil Osmanlı milletlerini saygıyla anıyoruz." (DIŞ HABERLER)