Kemer sıkma politikası korona dinlemiyor: Yunanistan'da doktorların maaşları ödenmiyor

130'dan fazla kişinin korona virüsü nedeniyle öldüğü Yunanistan'da, fazla mesai yapan doktorlara ek mesai ücreti ödenmiyor. Sağlık çalışanları, 'tüm sağlık çalışanlarının dirençlerinin tarihi bir teste tabi tutulduğunu' dile getiriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tüm dünya ile beraber korona virüsüne karşı mücadele veren komşu Yunanistan’da, son on yıldır gündemde olan 'kemer sıkma politikaları' hala gündemde. Salgınla mücadelede doktorlara ve fazla mesailere ihtiyaç duyulmasına rağmen, ekonomik kriz koşullarında alınan olağanüstü önlemlere sadık kalan muhafazakar Miçotakis hükümeti, doktorlara ödenmesi gereken fazla mesai ücretlerini ödemiyor.

Yunanistan’da, hükümetin virüsle mücadele kapsamında tüm doktorlardan fazla mesai yaparak iş tempolarını arttırmalarını talep ediliyor. Ancak, kanun nezdinde zorunlu olmasına karşın, fazla mesailerin ücreti doktorların hesabına yatırılmıyor.

'OLAĞANÜSTÜ EKONOMİK KOŞULLAR' SEBEP GÖSTERİLİYOR

Yeni Demokrasi iktidarı, ek mesai ücretlerinin ödenmemesinin nedeninin 'ülkenin olağanüstü ekonomik koşullardan geçtiğini' öne sürerek açıklıyor.

30 SAATTEN FAZLA MESAİ

Son bir ay boyunca koronayla mücadeleye giren Yunanistan kamu sağlık sistemi emekçileri zor koşullar altında görevlerini yerine getirmeye çalışıyor. Atina ve Selanik gibi büyük şehirlerde doktorların mesaileri 30 saatin üzerine çıkabiliyor.

'KRİZ GEÇİŞTİRİLİYOR'

Konu ile ilgili olarak konuşan, Atina’nın en büyük ve tarihi Erythros Stavros Hastanesi’nin patoloji kliniği direktörü Vana Tzavara, hükümetin korona salgını nedeniyle yeni iş olanakları yaratmadığı, iş bekleyen doktorlara şans tanımadığı ve krizi eldeki sınırlı imkanlarla geçiştirmeye çalıştığını vurguluyor.

Tzavara, hükümet yetkililerinin doktorlardan daha fazla mesai yapmalarını ve temel emek haklarını ikinci plana itmelerini talep ettiği de dile getiriyor.

YASA DIŞI ADIM

Yunanistan'da doktorlar, muhafazakar hükümetin korona krizi ortasında doktorların temel haklarını görmezden gelmesinin 'yasa dışı bir adım olduğunu' söylüyor. Doktorlar fazla mesai hakkının garanti altına alınması için hukuki seçenekler de dahil olmak üzere her türlü eyleme, adıma ve protestoya başvurmaya hazırlanıyor.

EK MESAİLERDE YÜZDE 27 ARTIŞ

Komşu ülkenin sağlık emekçileri ayrıca, mart ve nisan ayları boyunca, fazla mesailerde geçmiş dönemlere kıyasla yüzde 27  oranında daha fazla başvurulduğunu ve doktorlarla beraber tüm sağlık çalışanlarının dirençlerinin tarihi bir teste tabi tutulduğunu söylüyor.