İsviçre'de tartışmalı karar: 'Torun görmeye' izin çıktı

İsviçre hükümeti, korona virüsü salgınında çocuklarla yaşlıların biraraya gelmemesi tavsiyesini geri çekti. 'Birçok yaşlının torunlarını görebilmek için yaşadığı' belirtilen açıklamada, çocukların virüsü yaymadıkları belirtildi. Ancak Alman hükümetinin danışmanlarından virolog Christian Drosten buna karşı çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınında birçok ülke virüsü taşıyabilecekleri gerekçesiyle çocuklar için özel önlemler alırken, İsviçre'den farklı bir adım geldi. İsviçre Sağlık Bakanlığı'nın enfeksiyon hastalıkları sorumlusu Daniel Koch, 10 yaşın altındaki çocukların anneanne, babaanne ve dedeleriyle biraraya gelmesinin sakıncalı olmadığını söyledi.

Bilim insanlarının 'çocukların virüsü bulaştırmadığı' sonucuna vardığını söyleyen Koch, "Küçük çocuklar enfekte değil ve virüsü yaymıyor. Hastalığa yakalanmak için gereken reseptörleri yok" dedi. Koch, torunlarla biraraya gelmeme uyarısını, virüs hakkında daha az şey bildikleri bir dönemde yaptıklarını söyledi.

'TORUNLARINI GÖRMEK İÇİN YAŞIYORLAR'

Birçok yaşlının 'torunlarını görebilmek için yaşadığını' belirten Koch, bunun onların akıl sağlığı için çok önemli olduğuna dikkat çekti. İsviçreli yetkili, torunlara sarılmanın güvenli olduğunu söylese de, bu buluşmaların kısa süreli olması, tüm gün gün boyunca çocuk bakma durumuna dönüştürülmemesi ve sokağa birlikte çıkılmaması gerektiği konusunda da uyarıda bulundu.

Devlet televizyonu SRF ise İsviçre hükümetinin çocuklara dair politika değiştirmeden önce Zürih, Bern ve Cenevre üniversitelerinden uzmanlara danıştığını duyurdu.

ALMAN VİROLOG: KESİN OLARAK BİLİNMİYOR

Ancak tüm uzmanlar İsviçre'nin kararıyla hemfikir değil. Alman hükümetine salgında danışmanlık yapan ünlü virolog Christian Drosten, çocukların virüs bulaştırmadığına dair araştırmalarda henüz kesin bir sonuç elde edilmediğini ve temkinli davranılması gerektiğini söyledi. Avusturya kanalı ORF'ye konuşan Drosten, çocukların bulaştırıcı olup olmadığına dair araştırmaların farklı sonuçlara işaret ettiğini belirtti.

Birçok Avrupa ülkesindeki yaygın tavsiye, salgın sürecinde torunlarla biraraya gelinmemesi yönünde. (DIŞ HABERLER)