Nijerya'da 'karantinayı ihlal eden' iki otel yıkıldı

Nijerya'da iki otel, korona virüsü tedbirlerine rağmen açık oldukları gerekçesiyle yıkıldı. Otel yöneticilerinden biri, rüşvet vermedikleri için yıkım kararı alındığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nijerya'nın korona virüsüne karşı çok sıkı karantina kuralları uygulanan Rivers eyaletinde iki otel, kapalı olmalarını gerektiren kuralları ihlal ettikleri gerekçesiyle yıkıldı. Vali Nyesom Wike, eyalet çapındaki bazı otellerde Covid-19 çıkan hastaların tespit edildiğini belirterek, kuralların ihlal edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Edemete Hotel ve Prodest Home isimli otellerin yöneticileri tutuklandı.

'RÜŞVET VERMEDİĞİMİZ İÇİN YIKTILAR'

Ancak Prodest Home'un sahibi Gogorobari Promise Needam iddiaları reddederek, baskın sırasında otelin kapalı olduğunu ve yetkililerin rüşvet istediğini öne sürdü. Needam, "Otel işletilmiyordu ve personelin yüzde 70'i gönderilmişti. İçeride sadece üç kişi vardı. Yetkililer içeri girdi ve rüşvet istedi. Eğer onlara para verirsek çalışmamıza izin vereceklerini söylediler ama onlara zaten çalışmadığımızı ve verecek paramız olmadığını söyledik" dedi. Eyalet yetkilileri ise rüşvet iddiasını yalanladı.

KATI ÖNLEMLER ELEŞTİRİLİYOR

15 vakanın tespit edildiği ve iki kişinin virüs nedeniyle öldüğü Rivers eyaletinde, hükümet yetkilileri alınan katı kısıtlayıcı önlemler nedeniyle eleştiriliyor. Daha önce eyaletten doktor ve eczacılar, 'karantina önlemlerini ihlal ettikleri gerekçesiyle' tutuklandıklarını açıklamıştı.

Eyalette yalnızca valilikten alınan izin belgesi olanların seyahat etmesine izin veriliyor. Yetkililer, izinsiz seyahat eden ve kısıtlayıcı tedbirleri ihlal eden kişilerin araçlarını açık artırma ile satmayı planlıyor.

'VALİ GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANIYOR'

Otellerin yıkılması kararı ise Vali Wike'ın, kendisine karantina tedbirlerini dayatma konusunda sınırsız yetki tanıyan ve kendi kendine hazırlayıp imzaladığı bir kararnameye dayandırılıyor. Ancak avukat Ahmed Abass BBC'ye yaptığı açıklamada, bu kararnamenin valiye bina yıkma yetkisi tanımadığına dikkat çekti. "Vali Wike, otel yetkililerini tutuklamalıydı ve yargılanmalılardı" diyen Abass, valinin görevini kötüye kullandığını söyledi. (DIŞ HABERLER)