32 yıl aradı, kaçırılan oğlunu buldu

Çin'de 1988 yılında, iki yaşındayken kaçırılıp para karşılığı başka bir aileye evlatlık verilen Mao Yin bulundu. Annesi Li'nin 32 yıldır ülke çapında aradığı Yin'in gerçek kimliği DNA testiyle tespit edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mao Yin... İki yaşında olduğu 1988 yılında, babasıyla birlikte su almak için girdikleri bir otelde kaçırıldı. Ailesi onu aramaktan hiç vazgeçmedi... Annesi işini bırakıp Çin'in her yerinde 100 binden fazla el ilanı dağıttı. Kendi oğlunu bulmak için gönüllü olduğu bir yardım kuruluşunda, 29 kaçırılmış çocuğun ailesine kavuşmasını sağladı. Fakat kendi oğlundan hiç haber yoktu.

Ta ki, 10 gün öncesine kadar... Mao Yin, tam 32 yıl sonra, kendisini çocuk kaçakçılarından para karşılığında evlat edinmiş bir ailenin yanında bulundu. Çin, 32 yıl sonra kavuşan bu aileyi konuşuyor...

Mao Yin, 17 Ekim 1988 gününde, Şansi eyaletinin Şian kentinde babası Mao Zhenjing'le yuvadan eve dönerken kaçırıldı. Yin susadığını söylemiş, babası da bir otelden su almıştı. Ancak Yin, otelin girişinde bir anda ortadan kayboldu. Ailesi 32 sene boyunca onu aradı. Annesi Li işini bıraktı; aile ülke çapında bir arama başlattı.

ANNESİ 300'DEN FAZLA İHBARIN PEŞİNDEN GİTTİ

10'dan fazla eyalette 100 binden fazla el ilanı dağıttılar; Li, aralarında X Factor'ün de bulunduğu çok sayıda televizyon programına çıkıp yardım istedi. 300'den fazla ihbarın peşinden gitti. Li, kaçırılan çocukları aileleriyle buluşturmayıaöaçlayan bir yardım kuruluşuna da katıldı; 29 çocuğu ailesine kavuşturdu. Fakat kendi oğlundan hiç haber yoktu.

DNA TESTİYLE ANLAŞILDI

Mutlu son ise tam 32 yıl sonra, geçtiğimiz nisan ayında geldi. Çin devlet medyasına göre, polise, Şian kentinden 1000 kilometre uzaktaki Siçuan eyaletinde yıllar evvel bir erkek bebek evlat edinen bir adamla ilgili bir ihbarda bulunuldu. Artık 34 yaşında olan evlatlık çocuğa yapılan DNA testleri acı gerçeği ortaya çıkardı: Gu Ningning adındaki 34 yaşındaki adam, aslında 32 yıl önce kaçırılan Mao Yin'di...

YİN: GELECEKTE NE YAPACAĞIMDAN EMİN DEĞİLİM

Aile, Çin polisinin televizyondan canlı yayınlanan basın toplantısında birbirlerine kavuştu. Anne Li "Bize yardım eden on binlerce kişiye teşekkür etmek istiyorum" derken, Mao Yin şaşkındı. Gelecekte ne yapacağından 'emin olmadığını' söyleyen Yin, gerçek anne-babasıyla daha fazla vakit geçirmek istediğini anlattı.

'ÇOCUĞU OLMAYAN BİR AİLEYE 6 BİN YUAN KARŞILIĞINDA SATILDI'

Polis yetkilileri ise Mao Yin'in kaçırıldıktan sonra çocuğu olmayan bir aileye 6 bin yuan (bugünün parasıyla yaklaşık 12 bin 500 TL) karşılığında 'satıldığını' açıkladı. 1988 yılında açılan soruşturmanın devam ettiği de belirtildi.

HER YIL 20 BİN ÇOCUK KAÇIRILIYOR

Çin'de çocuk ve bebek kaçırma olayları on yıllardır önüne geçilemeyen bir sorun olmayı sürdürüyor. Resmi veriler açıklanmasa da, Li'nin çalıştığı yardım kuruluşunun sitesinde kayıp erkek çocuklar için 14 bin 893, kız çocuklar için de 7 bin 411 ilan bulunuyor. 2015'te yapılan tahminlere göre, ülkede her yıl 20 bin çocuk kaçırılıyor.

Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı 2009 yılında, kayıp çocuklar için bir DNA veritabanı oluşturmuştu. Bu yolla, 6 binden fazla çocuğun gerçek ailelerine kavuştuğu açıklanmıştı. Bakanlık Mayıs 2016'da da, 'Yeniden birleşme' adı altında bir sistem oluşturmuş, üç yıl içinde 4 bin çocuk daha bu sayede aileleriyle yeniden biraraya gelmişti. (DIŞ HABERLER)