Bu yaz tatilinde gevşemek zor olacak

Salgın önlemlerinin yavaş yavaş gevşetilmeye başlanmasıyla birlikte Avrupa ülkelerinde yaz tatili hazırlıkları da başladı. Almanya'da hükümet tatile gidilmesi tavsiye edilen ülkeleri zaman içinde açıklayacak. Yurt içi tatilin daha fazla tercih edileceği ve konaklamada yoğunluk yaşanacağı tahmin ediliyor. Korona tehdidi altında yapılacak tatiller sırasında otellerdeki 1.5 sosyal mesafe kuralının sahillerde de uygulanması, açık büfe kurulmaması gibi önlemlerin alınması bekleniyor. Uçak yolculuklarında ikram servislerinin minimuma indirilmesi de tavsiye edildi.

Google Haberlere Abone ol

KÖLN - Uzun zamandır bu yaz tatilinin korona kısıtlamalarının kurbanı olacağı açıktı. Ancak şimdi Almanya'da ve Avrupa'nın bir çok ülkesinde korona kısıtlamaları gevşetildi. Deniz kenarında veya başka bir tatil bölgesinde birkaç haftalık tatile gitme umudu yeniden canlandı.

Almanya'nın tatil konusunda atacağı adımlar için önemli tarih 14 Haziran. Bu tarihe kadar ve Federal Dışişleri Bakanlığı'nun mart ayından bu yana turizmi neredeyse tamamen durdurduğu dünya çapında seyahat uyarısı geçerliliğini koruyacak. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'a göre, bunun yerine tek tek ülkeler için seyahat tavsiyesi verecek.

Hem Almanya içerisinde hem de komşu Avrupa ülkelerine seyahat kısıtlamaları yavaş ve küçük adımlarla gevşetiliyor. Almanya'nın Kuzey Denizi ve Baltık Denizi'nde 80'den fazla adası mevcut. Ayrıca ülkenin güneyindeki dağ sıraları da iç turizmde tatil için tercih edilecek yerler arasında geliyor. Bu yaz ülke dışında tatile çıkmaktan çekinenler buraları tercih edebilir ancak buralarda da sayılı otel ve pansiyon mevcut olduğundan kalacak yer bulma sıkıntısının yaşanacağını tahmin etmek zor değil.

15 Haziran'dan itibaren Almanya'da yaşayanların yurtdışı seyahatlerinin mümkün olup olmayacağı gidilecek tatil yerine bağlı. Avusturya, Almanya sınırını yeniden açmayı zaten istiyor. Oteller tekrar faaliyete geçti. Yunanistan da sezonu 15 Haziran'da başlatmayı planladı.

İtalya, sınırın 3 Haziran'da açılacağını duyurdu. Tatilini İspanya ya da Fransa'da geçirmek isteyenlerin ise biraz daha beklemesi gerekiyor. Çünkü her iki ülkede de tatiller muhtemelen sadece Temmuz ayının başından itibaren mümkün olacak.

Alman turistlerin tatil için tercih ettikleri ülkeler arasında Türkiye de liste başında yer alıyor. Bu nedenle Ankara, Almanya'nın 15 Haziran'dan itibaren Türkiye için uyguladığı seyahat yasağını ve uyarısını kaldırmasını bekliyor. THY, 1 Haziran'a kadar Almanya'ya uçamayacağını açıklamıştı. Aktüel olarak o tarihe kadar uçuş da yok. Türkiye'deki otellerin gerekli hijyen ve sosyal mesafe kurallarını yerine getireceği tahmin ediliyor. Bu nedenle de TUI gibi büyük seyahat şirketleri haziran sonu temmuz başından itibaren Antalya'ya paket seyahat programlarını açıkladı.

SEYAHAT ACENTELERİ ORGANİZASYONLARI İPTAL EDERSE NE OLUR?

Alman yasalarına göre hazırlanmış bir sözleşmeyle tatil alanlar, halihazırda ödenmiş olan tutarları geri alma hakkına sahipler. Son haftalarda birçok tur operatörü ve havayolu şirketi müşterilerine daha sonra kullanılmak üzere kuponlar gönderdi. Ancak seyahati iptal edilenler bu kuponları kabul etmek zorunda değiller. Paralarının iadesini istediklerinde acenteler geri ödeme yapmak zorundalar.

Paranın geri ödenmesini talep etme konusunda tüketici koruma merkezlerinin hazırladıkları kullanılabilecek örnek mektuplar mevcut. Ya da alınan seyahatin ödemesi kredi kartı ile yapılmışsa ödenilen miktar iptal edilebiliyor.

Turizm şirket veya acentelerinden 8 marttan önce seyahat rezervasyonu yaptırmış olanlar içinse verilen kuponlar Federal Hükümetin kararıyla devlet garantisi altına önceden alındı. Kuponlarını 2021 yılı sonuna kadar kullanamayanlar bu süre zarfında organizatör firma iflas ederse paralarını federal hükümetten geri alabilecekler.

Seyahat uyarısı koşulları altında yasal durum açıktı. Ancak şimdi tek tek ülkelerdeki durumun 15 Haziran'dan itibaren nasıl görüneceği ve Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın talimatlarının ne olacağı henüz belli değil. Örneğin, karantina kuralları hala geçerliyse, normal bir tatil mümkün olmayacaktır.

TATİL VE YOLCULUK KURALLARI

Hangi ülkede olursa olsun: 2020'deki tatiller korona tatilleri olacak. Her yerde kısıtlamalar olacak. AB Komisyonu, Avrupa'daki oteller ve diğer konaklama yerleri için öneriler yayınladı.

1,5 metrelik sosyal mesafe kuralı sahillerde de geçerli olacak. Resepsiyona pleksiglas bölmeler eklenecek. Açık büfeler olmayacak. Almanya'da çok sayıda eyalette kapalı havuzlar ve saunalar hala kapalı. Ancak yayınlanan öneriler arasında otellerin SPA ve sauna alanlarını kullanmak için zaman aralıkları konulması gerekiyor. Bu bölümler belki de randevuyla kullanılabilecek.

Tüm uçuşlarda şirketler maske takılmasını ve yolcular arasında 1,5 metrelik mesafe kalacak şekilde sıra başına bir koltuk boş bırakma şartını garanti etmek zorundalar.

Uçakta servislerin minimum seviyeye indirilmesi tavsiyeler arasında yer alıyor. AB yetkilileri, havaalanında yapılacak ateş ölçümlerini önermiyorlar. Çünkü Covid-19 ile enfekte olmuş insanların yüksek ateşi olmayabiliyor. Yolculuk esnasında hijyen kurallarının en üst düzeyde uygulanması tavsiye ediliyor.

ENFEKTE OLMAKTAN KORKANLAR REZERVASYONLARINI İPTAL EDEBİLECEK Mİ?

Sadece enfeksiyon korkusu veya gidilecek yerde aniden olası kısıtlamalar getirilmesinden endişe duymak seyahat iptali için yeterli olmayacak. Paket turlarda ancak organizatör seyahat paketinin önemli kısımlarını sağlayamazsa genellikle geri ödeme hakkı talep edilebiliyor. Sonuç olarak ekonomiyi canlandırmak isteyen AB Komisyonu da kendisi tarafından önerilen korona kısıtlamalarının geri ödeme taleplerine yol açmaması gerektiğini biliyor.